Ministar Malenica u Varaždinu o državnoj upravi

26.8.2019.

Ministar uprave Ivan Melanica u ponedjeljak je u Varaždinskoj županiji održao sastanak sa županom Radimirom Čačićem i predstojnikom Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Miljenkom Plukavcem. Tema je bilo povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama, koje će te poslove preuzeti s 1. siječnjem iduće godine.

Ministar Malenica je kazao da će se niz operativnih sastanaka po županijama odraditi u sljedeća dva tjedna.

– Radi se o reformskoj mjeri Vlade, povjeravanju poslova ureda državne uprave. Radi se o otprilike oko 200 što upravnih, što neupravnih poslova koji će se povjeriti županijama od 1. siječnja 2020. godine. Za to je bilo potrebno donijeti novi zakon o sustavu državne uprave i izmijeniti oko 66 posebnih zakona. Zakon je stupio na snagu 18. srpnja ove godine. U sljedećem razdoblju pripremamo izmjene tih 66 zakona. Župan Čačić je izrazio spremnost oko preuzimanja poslova i državnih službenika koji postaju namještenici lokalne samouprave. Aktivnosti koje nam slijede su izrada internih akata, radi se o aktivnostima Županije, i ustroj Županije po novom kako bi preuzeli poslove državne uprave. Mislim da su ovim županije dobile dodatne djelatnosti kojima će se baviti od 1. siječnja, mislim da župani mogu biti zadovoljni ovim mjerama Vlade – rekao je Malenica u Varaždinu.

Župan Čačić je dodao da je ovo najznačajnija reformska mjera ove Vlade.

– Svašta se naziva reformama, pa i stvari koje ni „r“ od reformi nemaju. Nije to samo karakteristika ove Vlade. Često vlade imaju tu sklonost, pa i one u kojima sam i ja sudjelovao. Ali ovo je ozbiljna reforma, koja je na tragu nečega u čemu sam sudjelovao i o čemu sam odlučivao kao član užeg kabineta 2000. i 2001. Tada su napravljeni prvi koraci. Tada je uspostavljen ovaj sustav koji danas imamo, decentralizirani sustav za neke ovlasti, zdravstvo, školstvo. I tada je već bilo zamišljeno da se radi i ova stepenica. Ta stepenica nije učinjena. Prošlo je 18 godina. Danas radimo tu novu stepenicu – izjavio je Čačić.

– Županije do pred nekoliko godina objektivno, prije europskih fondova, nisu imale stvarne financijske, fiskalne snage, a kamoli izvornog financiranja. Čak ni decentralizirano da budu od ozbiljne koristi građanima koje predstavljaju. Koliko su na toj suštinskoj razini doprinijeli europski fondovi činjenica je da je danas za razvojne projekte županije mogu povući jako puno sredstava. A naša županija koja daleko najviše u Hrvatskoj povlači europskog novca jako je dobar primjer. I ovih 200-injak različitih javnih ovlasti koje dolaze u ingerenciju županija tome daju jedan sasvim novi zamah. Postoje i mogućnosti da se dalje ide u dobrom smjeru, ali veliki korak je napravljen i siguran sam da će građani i mati velike koristi – zaključio je Čačić.

Predstojnik Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji zadovoljen je dosadašnjim aktivnostima na pripremi predaje poslova. Govorio je o aktualnim i budućim brojkama zaposlenih.

– Momentalno je zaposleno 112 državnih službenika i namještenika. Uvjete za odlazak u mirovinu ima 56 zaposlenika. Od 56 njih 36 izjasnilo se da bi primilo otpremnine i smanjio bi se taj broj. Prilikom spajanja toliko bi manje bilo nas koji dolazimo u s Varaždinsku županiju – rekao je Plukavec.

Ministar Malenica, nakon radnog sastanka u Županiji, u društvu saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, posjet Varaždinu iskoristio je da obiđe Špancirfest.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top