U općini Ljubešćica započeo projekt razvoja infrastrukture poduzetničke zone vrijedan preko milijun eura

26.8.2019.

U ponedjeljak je, 26. kolovoza, u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica održana konferencija povodom početka provedbe projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Poziva „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“. Vrijednost projekta je 7 862 362 kuna od čega je 4 788 758 sufinancirano iz EU fondova.

Cilj projekta je izgradnja komunalne i elektroenergetske infrastukture koja će imati pozitivne učinke na razvoj poduzetništva i privlačenja investicija koje će omogućiti uspostavu novih proizvodnih i uslužnih pogona te otvaranje novih radnih mjesta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Izgradnjom infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica, poduzetnicima će biti na raspolaganju izgrađenih 5.856 m2 neto površine novih prometnica, 1.058,47 metara dužnih oborinske kanalizacije i 926 metara dužnih javne rasvjete, a uspješnom provedbom projekta "Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica" stvaraju se uvjeti za jačanje poduzetničkog okruženja na području općine Ljubešćica i Varaždinske županije.

Načelnik općine Nenad Horvatić prisjetio se kako je to izgledalo 2011. kada je projekt pokrenut i kada je tim područjem prolazila samo državna cesta bez rotora. -Upravo smo tada izmjenom i dopunom prostornog plana formirali 200 000 metara kvadratnih nove poduzetničke zone i krenuli u realizaciju otkupa zemljišta. Ovdje su bila 142 privatna vlasnika i ništa nije bila državna zemlja. Sve smo to kao Općina Ljubešćica otkupili i eto, sedam, osam godina kasnije imamo i prve hale i prve zaposlene - prisjetio se Horvatić i kazao kako je cilj ovog projekta da svaki poduzetnik koji s područja općine ili Varaždinske županije dođe u poduzetničku zonu na jednom mjestu ima najbolju infrastrukturu.

-Do sada, poduzetnici koji rade nisu imali sve one uvjete za nesmetan rad. Iako je provedba dosta duga nadam se da ćemo povodom idućeg Dana općine imati završen projekt koji je vrijedan malo više od milijun eura. Javili smo se na natječaj za još jedan dio u Ministarstvu regionalnog razvoja i očekujemo odluke do kraja ove godine, a jedan dio sredstava ćemo osigurati kroz općinski proračun. Nadam se da ćemo s tri nova kupca, uz četiri koja su već unutra, svi zajedno do sljedeće godine ovaj projekt završiti - kazao je Horvatić.

Ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, Darko Horvat također se prisjetio davnih dana kada je prvi puta bio u općini Ljubešćica i kako je već tada bilo jasno da se neke stvari moraju ubrzano promijeniti. -Davnih dana kada sam prvi puta bio ovdje na temu Poduzetničke infrastrukture imali smo ovdje jedini objekt i tada smo rekli da se neke stvari ovdje ubrzano moraju dogoditi da bi se dogodio i treći, sedmi, ali i jedanaesti poduzetnik za kojeg sve ovo pripremamo. Za ovaj natječaj pripremili smo 70 milijuna kuna, a postpisali smo ugovora za 273 milijuna i taj proces trajao je gotovo godinu dana. Ovaj projekt je 65 posto bespovratno sufinanciran od Ministarstva gospodarstva, a 35 posoto mora biti neki drugi izvor financiranja - rekao je Horvat.

Kristina Bilić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU čestitala je načelniku na ovom projektu. -Osim što su sredstva osigurana kroz naš operativni program Konkurentnost i kohezija putem natječaja Ministarstva gospodarstva, dio za sufinanciranje koji će općina dobiti od Ministarstva regionalnog razvoja je nešto više od 1,5 milijuna kuna. Vjerujem da će to puno pomoći općini i da će dobiti odluku kroz narednih mjesec dana. Jako mi je drago kada vidim da se i u ovako malim sredinama kao što je ova općina ulaže i da se naporno radi - zaključila je Bilić.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top