Održan 14. Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Jambora, Kapustića i Vusića – manifestacija nikad posjećenija

29.8.2019.

Procesijom od Župnog dvora do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Kamenici je u subotu počeo 14. memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića.

Na spomen obilježju kod Vatrogasnog doma u Kamenici, polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom odana je počast trojici spomenutih poginulih hrvatskih branitelja u obrani Vukovara iz kameničke župe, te svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Program obilježavanja nastavljen je u popodnevnim satima odavanjem počasti na njihovom posljednjim počivalištima na groblju u Kamenici, gdje je molitvu predvodio vlč. Ivica Horvat. Počast su im uz njihove obitelji, rodbinu i prijatelje, odali i predstavnici braniteljskih udruga Ivanca, Lepoglave i Varaždinske županije, potom izaslanstva grada Vukovara, Policijske uprave varaždinske, Policijske postaje Ivanec, članovi gradskog vijeća Grada Ivanca, nekih ivanečkih političkih stranaka i drugi.

Memorijal je nastavljen u Žarovnici, svečanim otvaranjem 14. izdanja malonogometnog turnira. Svečanost otvaranja vodila je prof. Draženka Stančić, u ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Krtanjek, koji je napomenuo kako su Jambor, Kapustić i Vusić poginuli u herojskoj obrani grada Vukovara tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku, a Darko Blaži, zamjenik načelnika PU varaždinske, podsjetio se također herojstava poginulih policajaca te istaknuo kako su oni jedni od temelja Policijske uprave varaždinske.

Nazočne je u ime grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave pozdravio Josip Paloš, voditelj odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport, koji je, vidno uzbuden, pohvalio organizaciju, te pozvao da se memorijal jedne godine održi u Vukovaru. Vladimir Debeljak, gradski vijećnik i izaslanik saborskog zastupnika i gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, također se prisjetio žrtve poginulih vukovarskih branitelja, jednako kao i general Željko Dvekar, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji je naglasio kako zbog žrtve hrvatskih branitelja i svježih rana još uvijek nije vrijeme da se 'ćirilica vrati u Vukovar', te turnir proglasio otvorenim.

Potom je dvjema momčadima NK Ivančice Ivanec, koja su odigrala revijalnu utakmicu, poklone uručio Kristijan Vusić, sin poginulog hrvatskog branitelja Stjepana. A izaslaniku gradonačelnika Vukovara, Josipu Palošu, prigodne poklone, prirodni liker od aronije te domaći med, što proizvode dopredsjednik i član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec, Željko Đurin i Zvonko Galić, uručio je predsjednik organizacijskog odbora memorijala Dražen Krtanjek. Paloš je i tom prigodom izrazio zahvalnost na pozivu i počašćenost što je imao prigodu nazočiti memorijalu, te uputio poziv organizatorima za posjet Vukovaru.

Po završetku svečanosti otvaranja započelo je odigravanje malonogometnog turnira na kojem je sudjelovao 11 momčadi, a igralo se dva dana - u subotu u Žarovnici, te u nedjelju u Jerovcu. Pobjednik turnira je momčad Drvodjelca Ivanec, koja je na taj način obranila lani osvojenu titulu, drugo mjesto pripalo je DŠR Žarovnica, treće momčadi Cojones, a četvrta je bila IPA PU varaždinska. Tri najbolje momčadi primile su pehare i nogometne lopte, a četvrtoplasiranoj pripala je spomen diploma.

Najbolji strijelac turnira je Krunoslav Pečevski iz pobjedničke momčadi Drvodjelac Ivanec s 10 postignutih golova, najboljim je vratarom proglašen Silvestar Držaić iz DŠR Žarovnica, a obojica su nagrađeni prigodnim statuama. Nagrade najboljima uručili su Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. GBR Puma, potom zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te saborski zastupnik Anđelko Stričak koji su se na kraju svečanosti proglašenja rezultata prigodno obratili nazočnima.

Poosebnu zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovim memorijalom oda dužna počast stradalim hrvatskim braniteljima izrazio je predsjednik Organizacijskog odbora turnira Dražen Krtanjek.

Pokrovitelji do sada najposjećenijeg i ponajbolje organiziranog memorijala od svih 14 dosadašnjih bili su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Gradovi Ivanec i Lepoglava, značajnu pomoć pružili su Županijski nogometni savez Varaždin, Varaždinska županija, DŠR Žarovnica, Mjesni odbor Jerovec, župa Kamenica, DVD Kamenica i Bedenec, te mnogi građani. Drugi dio 14. memorijala sjećanja na Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića održat će se tijekom studenog, uz mimohode sjećanja u Ivancu i Lepoglavi, prigodne komemoracije na njihovim posljednjim počivalištima, školskim priredbama i tribinama, humanitarnim turnirom u elektroničkom pikadu, a u planu je i posjet Vukovaru.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top