Premijer na potpisivanju ugovora o prijenosu nekretnine na Sveučilište Sjever

29.8.2019.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjet Varaždinskoj županiji, Varaždinu i Špancirfestu u četvrtak, 29. kolovoza, iskoristio je i za obilazak Sveučilišta Sjever. Nazočio je svečanom potpisivanju ugovora o prijenosu prava vlasništva nekretnine, dijela bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu, u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti Sveučilišta Sjever.

Ugovor su potpisali ministar državne imovine Mario Banožić i rektor Marin Milković koji je zahvalio Vladi na odluci koja je od iznimnog značaja ne samo za sjever već i za čitavu Hrvatsku te naglasio da Sveučilište Sjever konstantno poboljšava kvalitetu znanstveno-nastavne djelatnosti, a za to je od neophodne važnosti povećanje prostornih kapaciteta. Odlukom Vlade Sveučilište Sjever steklo je nekretninu površine 22.000 četvornih metara, vrijednosti 8,5 milijuna kuna.

Premijer je istaknuo da država daje nekretninu Sveučilištu Sjever kako bi se omogućio daljnji razvoj infrastrukture na Sveučilištu. - U ovom centru u Varaždinu i u centru u Koprivnici ima više od 3.800 studenata, a s FOI-jem i Geotehničkim fakultetom je preko sedam tisuća studenata u Varaždinu, što znači da je Varaždin odabrao svoj razvoj kao obrazovno središte, što posebno podržavamo zbog niza studijskih programa koji su u STEM područjima što je izrazito važno u kontekstu četvrte industrijske revolucije i u konačnici cijelog našeg obrazovnog sustava koji treba stvarati mlade ljude konkurentne za buduće tržište rada. Zadovoljan sam sa današnjim posjetom – zaključio je premijer.

Nakon višegodišnjeg truda oko osiguravanja prostora za varaždinsku visokoškolsku ustanovu, zadovoljan je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak. – U predizbornoj kampanji, i za parlamentarne i lokalne izbore, isticali smo da nam je jedan od prioriteta da Varaždin postane grad studenata. Prije dvije godine upravo je premijer Plenković otvorio jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj, a danas svjedočimo dodjeli zemljišta Sveučilištu Sjever koje je neophodno za njegov daljnji rad i razvoj. 2016. smo odradili prve razgovore i veseli me da je današnjim potpisivanjem ugovora sve obećano i ispunjeno na zadovoljstvo studenata, profesora, a vjerujem i svih Varaždinki i Varaždinaca – zaključio je Stričak.

Podsjetimo, 27. lipnja ove godine Vlada je donijela odluku o prijenosu u vlasništvo Sveučilištu Sjever nekretnine u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu. Rješavanje problematike prostornih kapaciteta Sveučilišta Sjever Stričak je pokrenuo na samom početku mandata Vlade premijera Plenkovića još 2016. godine, inicijativom, odnosno zastupničkim pitanjem u Hrvatskom saboru, da država Sveučilištu ustupi svoje zemljište i nekretnine u dijelu bivše vojarne u Optujskoj ulici. Na tu inicijativu iz Vlade je bio stigao odgovor „da Sveučilište Sjever precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka ustupanja i modela raspolaganja nekretninom“ što je Sveučilište u međuvremenu bilo i učinilo.

Sljedeći korak bio je radni sastanak u Ministarstvu državne imovine u ožujku ove godine na kojem su uz Stričaka bili državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, pomoćnik ministra graditeljstva Milan Rezo i rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković. Potom je u travnju održan sastanak tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića sa saborskim zastupnikom Josipom Križanićem, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom. Svi ti sastanci doveli su upravo do ovog aktualnog rješenja i današnjeg potpisivanja ugovora.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top