Dan Varaždinske županije – predsjednik Skupštine Runac: Naše rezultate je prepoznala i Vlada svojom potporom

6.9.2019.

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u varaždinskom HNK u petak je obilježen Dan varaždinske županije, blagdan Male Gospe.

Predsjednik Županijske skupštine, HDZ-ov Alen Runac naglasio je da je izuzetno dobra suradnja Županijske skupštine kao predstavničkog tijela te župana kao izvršnog tijela naše rezultirala realizacijom velikog broja projekata. – Našu konstruktivnost i predanost zacrtanim projektima i programima prepoznala je i Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem koja nam konstantno pomaže i podupire nas. Upravo je to naša najveća snaga, naš motor koji ovu županiju izdvaja iz drugih županija. Bez političkih pristranosti, bez dijeljenja po stranačkim ključevima, ostvarujemo rezultate na mnogim područjima, od zdravstva, obrazovanja, turizma i svega ostaloga – kazao je Runac ocijenivši i da je Varaždinska županija, najstarija hrvatska županija, ujedno i županija budućnosti.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je, pozdravivši nazočne, kazao kako je danas iz Londona stigla vijest da je mjenica, odnosno obveznica iznosa milijardu 186 milijuna eura unovčena, transakcija sprovedena te da je Fortenova od danas refinancirana, a predmetni kredit kamatne stope od 13,.5 spušten na 7 posto. - Nakon ovog trenutka, kreditori su neki drugi, a perspektiva Fortenove ili nekadašnjeg Agrokora polako saživljava i prozivati Vladu da nema hrabrosti i odlučnosti su za mene bapske priče i svi koji ih se usude izreći mogu pogledati one hrabre poteze Vlade i saborske većine koja ovu Vladu podržava. Mogli bismo ih nabrajati, ali svečana sjednica nije za to prigoda – rekao je ministar Horvat i dodao:

- Ono što je u ovom trenutku ključno jest da hrvatsko gospodarstvo raste, proračun je stabilan, financije su konsolidirane, vratio se investicijski kreditni rejting i dobro je rekao kolega Križanić, kamatne stope su pale u komercijalnim bankama na razinu ispod državnih institucija i jednu pragmatičnu činjenicu gdje smo 2012., 2013, i 2014. komercijalne kredite refinancirali zbog manjih kamatnih stopa kreditima HBOR-a. Danas kredite HBOR-a refinanciramo komercijalnim kreditima koje, recimo, jedna Podravka u kojoj sam danas bio dobiva po kamatnoj stopi od 0,5 posto. Da sam se usudio kao ministar poduzetništva 2016. godine najaviti da će se komercijalni krediti u RH izdavati u Zagrebačkoj banci, u Privrednoj banci Zagreb, u RBA i drugim komercijalnim bankama po kamatnoj stopi od 0,5 posto, siguran sam da bi većina mislila da nudimo pusta obećanja. Tada smo to obećali kroz državne institucije, kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, kroz koju smo od 2016. godine do dana današnjeg, došli u situaciju gdje sjeverozapadna Hrvatska ne samo kao motor hrvatskog gospodarstva, već kao motor hrvatske industrije.

Saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuo je da je Varaždinska županija bila i ostala predvodnica svih tokova u Republici Hrvatskoj u školstvu, zdravstvu, infrastrukturi, izvozu, povlačenju sredstava, marljivosti i radnoj disciplini. – Naravno da državna politika mora osigurati sve preduvjete, svima dati priliku za stabilan rast i razvoj, a za to je potrebna stabilnost vlade koju podržavaju skoro svi zastupnici iz ove županije, naravno i župan Čačić, ali također i sigurnosni aspekti vladine vanjske politike. Zbog stabilnosti vlade raste gospodarstvo, kreditni rejting, padaju kamate, rastu plaće i mirovine, nezaposlenosti gotovo i nema, jer svatko tko želi raditi ima posla, a uz sve to imamo i suficit proračuna – rekao je Križanić te dodao da je to jasno vidljivo iz proračuna gradova, općina i županija nakon fiskalne decentralizacije.

– Uvijek sam govorio da sve što je moguće s državnog nivoa treba spustiti dolje, bilo na županiju ili gradove i općine, jer se tu dolje najbolje upravlja, jer je to najbliža spona između direktno izabranog načelnika ili župana i problema na terenu – kazao je Križanić te pozvao kolege zastupnike, kao i dužnosnike, da se zajedno radi na dovlačenju novih milijardu i pol kuna investicija uz sadašnjih milijardu i pol.

Nazočnima se, kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, obratio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Zajedništvo je nešto što proklamira predsjednica i to su vrijednosti koje naši građani mogu prepoznati. Vlada čini sve da omogući daljnji napredak Hrvatske i to je važno da viidimo poveznicu između gradova, županija i države. Ova vlada je učinila sve da jedinice lokalne samouprave participiraju u programima EU, da imaju određena decentralizirana sredstva da mogu financirati projekte za razvoj općina i županija. Vidimo vrijednost i razlog zašto smo ušli u EU i to je ono zajedništvo na kojem trebamo gradit budućnost Hrvatske – kazao je Jenkač i zaključio:

- Trebamo proklamirati više pozitivne primjere, a ne samo negativne koji se nalaze u našim medijima. Cilj nam je svima da smanjimo iseljavanje i ubrzamo gospodarske tokove.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top