Konferencija u Helsinkiju, na kojoj je sudjelovao i saborski zastupnik Stričak, govorila o sigurnosnim izazovima današnjice

7.9.2019.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednicima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za obranu, Mirom Kovačem i Igorom Dragovanom, a koje su činili i potpredsjednici dvaju Odbora, Joško Klisović i saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak, sudjelovalo je na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) Europske unije u Helsinkiju.

Teme su bile posvećene sigurnosnim izazovima u baltičkoj regiji, prioritetima Europske unije u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, obnavljanju transatlantskih odnosa, obrani Europske unije te klimatskim promjenama i sigurnosti.

Saborski zastupnik Stričak ponovio je da je sigurnost zasigurno jedna od top tema današnjice.

– Bez nje nema gospodarskog rasta, investicija, ali ni razvoja društva u cjelini. Upravo to je potvrdila i ova međuparlamentarna konferencija gdje se raspravljalo o vanjskoj i obrambenoj politici EU, obnavljanju transatlantskih odnosa, klimatskim promjenama i sigurnosti. Smatram da je Republika Hrvatska također prepoznala te izazove današnjice, da već sada daje svoj doprinos na međunarodnoj razini, npr. kroz mirovne misije, izazove migrantske krize, pomoći zemljama u okruženju kod elementarnih nepogoda i sl. – zaključio je Stričak.

U okviru rasprave o prioritetima Europske unije u području Zajedničke vanjske i sigurnosne te obrambene politike Miro Kovač najavio je da će se sljedeća Međuparlamentarna konferencija održati u okviru prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, u Zagrebu od 2. do 4. ožujka 2020.

Konferencija u Zagrebu izdvaja se od dosadašnjih konferencija, jer će biti pod vodstvom novoizabranog Visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Europske komisije.

Inače, Konferencija u Helsinkiju okupila je zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta te zastupnike parlamenata država kandidatkinja i potencijalnih kandidata.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top