Sjećanje na varaždinske policajce – branitelje Vukovara

11.9.2019.

U srijedu, 11. rujna, Hrvatsko društvo logoraša koncentracijskih logora – podružnica Varaždinske županije zajedno s policijskim upravama varaždinskom i međimurskom svečano je obilježila Dan zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin.

Postrojbi je 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe i ostala do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe. Nakon predaje 20. studenog 1991. godine u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno je 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Obilježavanje Dana Zasebne postrojbe PU Varaždin počelo je svetom misom u varaždinskoj katedrali. Potom je položeno cvijeće i zapaljene svijeće u spomen-sobi i kod spomen-panoa Policijske uprave varaždinske, a svečana akademija održana je u restoranu KTC Varaždin.

Pripadnike postrojbe pozdravili su načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je pozvao branitelje na obilježavanje Dana oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije jer je policija prva stala u obranu domovine.

– Kada govorimo o doprinosu sjevera Hrvatske u obrani, oslobađanju i stvaranju domovine, naglašavam da su Varaždinci dali najbitnije. Osim sjajne pobjede u Varaždinskim danima rata, dva simbola, dva grada, Vukovar i Knin, opet su vezani uz Varaždince. Vukovar uz policajce, Knin uz 7. gardijsku brigadu Pume. Naravno, ne zaboravljamo 104. brigadu koja je branila i obranila Pakrac i Lipik. Možemo biti ponosni – poručio je Stričak.

Runac je naglasio da nam je svima cilj isti.

– Širiti istinu o Domovinskom ratu i o onome što se događalo u Vukovaru. Činjenica je da smo u Domovinskom ratu pobijedili Srbe. Problem je ako ćemo u miru izgubiti. A izgubit ćemo jedino onda ako nećemo širiti istinu o Domovinskom ratu i ako ćemo puštati drugima da nam pišu povijest – kazao je predsjednik Županijske skupštine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top