Kulturna i prirodna bogatstva općine Visoko – Utvrda Čanjevo i Belina lipa prepoznatljivi simboli

12.9.2019.

Utvrda Čanjevo i Belina lipa prepoznatljivi su simboli općine Visoko. Dok se provodi obnova utvrde, lipa konkurira za Hrvatsko stablo godine.

Obilazeći nekoliko gradilišta na području općine, na kojima se investicije mjere u milijunskim iznosima, saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac s načelnikom Dragutinom Matekovićem i njegovom zamjenicom Petrom Geček u srijedu su obišli i ova dva kulturno i prirodno vrijedna lokaliteta.

Arheološka iskapanja i građevinska obnova arheološkog lokaliteta Utvrda Čanjevo se nastavljaju. U ovogodišnjoj vrijednosti projekta od 269.360 kuna Ministarstvo kulture sudjeluje sa 185.000 kuna, a Općina Visoko s 84.360 kuna.

Načelnik ističe da je Utvrda Čanjevo najveći potencijal i pokretač budućeg ruralnog turizma općine Visoko.

– Planiramo kandidirat na fondove Europske unije i Ministarstva kulture. Predviđeni troškovi su oko 3,6 milijuna kuna. Općina to ne može pa čekamo natječaje da prijavimo projekt. Ove godine su od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda odrađena arheološka iskapanja vrijedna 30.000 kuna, za sljedeću godinu planiramo u nekom manjem obimu prijaviti istraživanja u podnožju brda da vidimo kakvih nalaza imamo. Predstoji samo podizanje zidova, gradnja vidikovaca, drvenog mosta kako bi to priveli u turističke svrhe. Nadamo se da bi u roku dvije, tri godine moglo biti gotovo – kazao je Mateković.

Pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga podsjetila je da se proteklih desetak godina kontinuirano provode zaštitni radovi na obnovi utvrde i da se sljedeće godine očekuje dovršetak tih radova.

A u samom centru Visokog već 777 godina raste lipa koja bi mogla postati Hrvatsko stablo godine. Belina lipa je zaštićena još 1966. godine, jer ne samo da se ubraja među najstarija stabla u Hrvatskoj, nego ima veliki kulturno-povijesni značaj. Prema legendi, zasadio ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je davne 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju.

– Bježeći pred Tatarima sakrio na Kalniku gdje je bio u zarobljeništvu. Stanovnici okolnih mjesta, među kojima su bili i žitelji Visokog, prehranjivali su ga šljivama, zbog čega se stanovnici Visokog i nazivaju šljivarima – kaže zamjenica načelnika Petra Geček te podsjeća da su Belinu lipu prijavili i na natječaj Hrvatsko stablo godine 2019.

– Glasovanje traje do nedjelje, 15. rujna, a zasad smo drugi na ljestvici i za titulu se borimo s ginkom iz Daruvara. Budući da je Belina lipa ujedno predstavnik Varaždinske županije, a ne samo Visokog, pozivam sve da glasuju za našu lipu. Lipa je najprepoznatljiviji znak općine Visoko, nadamo se pobjedi i nadamo se dobroj turističkoj promociji nakon ovog natjecanja – pozvala je Geček.

Natječaj za Hrvatsko stablo godine završava 15. rujna u ponoć. Glasovati možete na https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top