Stričak: „Zbog žrtve branitelja u Domovinskom ratu sada smo samostalna država”

13.9.2019.

Varaždin i Varaždinska županija, odnosno branitelji s ovoga područja, dali su nemjerljiv doprinos Domovinskom ratu. U znak sjećanja na Varaždinske dane rata, ali i kao čin zahvalnosti svima onima koji su sudjelovali u obrani, i ove će se godine obilježiti Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Središnja će se svečanost održati u petak, 20. rujna, na Kapucinskom trgu u Varaždinu, a program je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare.

- Jaki smo i utjecajni koliko nam je sigurnost stabilna jer bez nje nema investicija, razvoja gospodarstva i društva u cjelini. Upravo zbog žrtve branitelja u Domovinskom ratu sada smo samostalna država – istaknuo je saborski zastupnik Anđelko Stričak. - Bio sam u Helsinkiju na međuparlamentarnoj konferenciji članica Europske unije i država kandidatkinja i bilo je dosta riječi o sigurnosnom stanju i obrani Europe, vanjskoj politici i potencijalnim ugrozama od demografskih kretanja u podsaharskoj Africi, preko klimatskih promjena do Brexita. Tek tada se vidi koliko je dobro da smo članica i Europske unije i NATO saveza kada je sigurnosti krhki pojam – kazao je Stričak i nastavio:

-Ova obljetnica ima i karakter prisjećanja jer je Varaždin je zaista dao puno, nema položaja od Vukovara do Dubrovnika gdje nije bilo naših Varaždinaca. Zato želimo pokazati zajedništvo, uz sudjelovanje branitelja, veterana, policije, Hrvatske vojske, HGSS-a, vatrogasaca, civilne zaštite, a naravno očekujemo da nam se uključe i građani na obljetnici s koje ćemo poslati poruku da vodimo brigu o budućnosti, da vodimo brigu o našim građanima i njihovoj sigurnosti.

Župan Radimir Čačić je, između ostalog, istaknuo kako se ovih dana prisjećamo slavnih dana, dana zajedništva, a ne podjela. - Radi se o intenzivnim događajima ali i emocijama. Tih godina prevladavao je osjećaj međusobne ovisnosti, pa čak i straha,  euforije te oduševljenja. To je prirodno, normalno i ljudski. Na značaj tih događaja treba upozoriti i svakako podsjećati, jer mi ne pretjerujemo, ali kada pogledate da smo s Međimurcima bili najprisutniji u obrani Vukovara, da je četrdeset posto ukupnog naoružanja osvojeno u Varaždinu u najvećoj pobjedi koja je čista i neupitna, onda moramo biti jako ponosni. Radi se o predaji tenkovskog korpusa. Zatim prvi smo ušli u Knin, sudjelovali u obrani Pakraca te na mnogim drugim bojištima. Da je netko pisao scenarij o utjecaju i prisustvu Varaždinaca u obrani Domovine, ne bi ga mogao jače i bolje napisati. Sve se, dakle, događalo uz prisustvo Varaždinaca – zaključio je župan.

Gradonačelnik Ivan Čehok pak je naglasio da je u škole upućena zamolba da učitelji i nastavnici učenike povedu na obilježavanje oslobođenja: -Zamolili smo i da barem desetak minuta u školi posvete Danu oslobođenja Varaždina, kako bi djeca znala što se taj dan prije 28 godina događalo u Varaždinu i u čemu je važnost i značenje oslobođenja Varaždina za ukupnu pobjedu u Domovinskom ratu. Uz taj dio kad se prisjećamo, imat ćemo i jedan mali edukativni dio u kojem će djeca moći čuti, vidjeti i prisjetiti se zajedno s odraslima i sa svojim roditeljima u čemu je važnost te pobjede za Domovinski rat.

S tehničkim pojedinostima vezanim uz organizaciju obilježavanja Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije novinare je upoznao Ivo Loborec iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji je istaknuo da će svečani mimohod ove godine početi u 9 sati, a krenut će od Starog grada prema Kapucinskome trgu na kojem će se održati središnja svečanost od 10 sati. Zapovjednik mimohoda predat će prijavak predstavniku državne vlasti te će pripadnicima djelatne postrojbe Puma biti svečano uručene beretke. Uz to, od 9 do 14 sati, na Kapucinskom trgu se očekuje i slijetanje borbenog vojnog helikoptera Kiowa i policijskog helikoptera, a biti će izložena i policijska, vatrogasna te borbena vozila.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top