General Jakop otvorio 23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

14.9.2019.

U petak je u Lepoglavi otvoren 23. Međunarodni festival čipke s temom „Bajkovita kraljevska čipka“ i zemljom partnerom Kraljevinom Španjolskom. Do nedjelje će se moći pogledati čipke iz 16 zemalja iz cijeloga svijeta, prvi put i iz Južne i Srednje Amerike, Brazila, Venezuele i Portorika, te 11 čipkarskih središta u Hrvatskoj.

Festival je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop. Predsjednica je Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi dodijelila Povelju RH za izniman doprinos očuvanju izrade lepoglavske čipke i uspješne međunarodne promocije hrvatske etnografske tradicije.

– U ime naše predsjednice pozdravljam vas i prenosim njezine želje da budete i dalje tako uspješni u svom radu i postignućima. Ujedno vas želim izvijestiti da se odlukom predsjednice, međunarodnom festivalu čipke Lepoglava dodjeljuje povelja RH za izniman doprinos očuvanju izrade lepoglavske čipke i uspješne međunarodne promocije hrvatske etnografske tradicije. Povelja će biti uručena u Uredu predsjednice. Ta je povelja zahvala svima koji su svojim radom iznjedrili lepoglavsku čipku pod zaštitu UNESCO-a, ali i poticaj za budući rad koji traži puno strpljenja i odricanja, a to dobro znaju naše čipkarice. Nekad je spomen na Lepoglavu asocirao samo na zatvor, a danas on nas asocira na kulturnu vrijednost koja je upisana u UNESCO i moramo na to biti ponosni, asocira i na vrijednosti pavlinske kulture, ali meni je drago da ovaj kraj i gospodarski raste i da je ovo jedna cjelina koja ima budućnost. Čipka nije samo ukras, nego i utjelovljene bogate prošlosti radišnih i skromnih ljudi ovoga kraja. Kako je i danas puno informacija pohranjeno u čipu u našim mobitelima i računalima, tako je u čipki pohranjeno puno informacija naše ponosne slavne povijesti našeg lijepog lepoglavskog kraja – rekao je Jakop.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top