6. Dani vrganja i crnog tartufa u Paki – gospodarstvo, turizam, priroda…

17.9.2019.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i Udruge privatnih šumovlasnika Graber, u Paki se od petka do nedjelje održavala šesta manifestacija Dani vrganja i crnog tartufa koja je i ovoga puta ponudila niz zanimljivih, edukativnih i zabavnih sadržaja – stručni skup o tartufima, branje gljiva, lov na crni tartuf, istraživanje Pake i utvrde Čanjevo, posjet dabrovoj brani, kušanje delicija od vrganja i crnog tartufa koje su pripremili renomirani kuhari, natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, sajam autohtonih proizvoda.

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge Graber i HDZ-ov županijski pročelnik za gospodarstvo, financije i europske poslove, kazao je da je od samog početka cilj ove manifestacije bio povezati prirodu, turizam, gospodarstvo i male OPG-ove s krajnjim potrošačima, ali i obogatiti turističku ponudu ne samo novomarofskog kraja, već i Varaždinske županije.

– U Paku nam dolaze naši mali kupci, ljudi iz urbanih sredina koji ovdje nastoje nabaviti kvalitetne namirnice. U turističkom smislu to znači i punjenje smještajnih kapaciteta u našoj županiji, a samim time radi i ugostiteljstvo, svi rade. Manifestacije uvijek moraju biti pokretači gospodarstva – kazao je Jakopović koji smatra da ova manifestacija može izrasti i u širu turističku priču.

– Volimo se hvaliti Istrom kao svijetlim primjerom ruralnog turizma, a ovaj sjever Hrvatske, ne samo Varaždinska, već i Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, ova naša zapravo jedinstvena turistička regija, može se nositi s njima. Imamo vrlo dobro posložene proizvođače i kvalitetne proizvode koji imaju svoju priču, a što se tartufa tiče, ovdje doista imamo i dosta naših domaćih izlagača. Ne trebamo gledati na Istru kao na konkurenciju, nego kao na primjer dobre prakse, a suradnjom koju već razvijamo možemo puno postići – dodao je Jakopović.

Da su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki doprinijeli poboljšanju turističke ponude ovoga kraja smatra i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Ovo je jedna specifična, drugačija manifestacija od ostalih koje imamo u Varaždinskoj županiji i samim time privlači određeni broj ljudi. Ta je unikatnost važna i trebamo ju promovirati. Posebno mi je drago da se to razvuklo na nekoliko dana, od stručnih predavanja i radionica, do promocije tartufa, tartufarenja i jela od tartufa, a naravno i gljiva i vrganja – kazao je gradonačelnik Jenkač i dodao da je. osim za turizam, ova manifestacija značajna za i promociju gljivarstva i OPG-ova koji djeluju na području Novog Marofa i šire.

A među brojnim posjetiteljima bili su i saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat te članovi županijske Mladeži HDZ-a. Uz sve pozitivne učinke koje manifestacija ima za gospodarstvo i turizam novomarofskog kraja, ističu i ne manje bitnu stvar, a to je boravak u prirodi i zdravi stil života.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top