Habijan otvorio 49. Varaždinske barokne večeri: Varaždin je zadržao primat grada kulture

20.9.2019.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice festivala, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan u petak je otovorio 49. Varaždinske barokne večeri.

– Privilegij je ovih dana biti Varaždinac i živjeti u gradu koji svojom kulturnom ponudom i nasljeđem prednjači ne samo u Republici Hrvatskoj već mnogo šire. Spektakularna izvedba Carmina Burana prije nekoliko dana na obali rijeke Drave, na neki način bila je uvod u ono što nas čeka slijedećih dva tjedna u gradu Varaždinu. Privilegij je živjeti u gradu koji je bio prvi glavni grad Republike Hrvatske, te iako je u nesretnim okolnostima izgubio navedeni status, iako su ga u to vrijeme napustile sve važnije državne institucije, zadržao primat grada kulture, grada koji je kroz povijest iznjedrio brojne umjetnike svjetskog glasa, čija je Glazbena škola nadaleko poznata i cijenjena u europskim razmjerima, i čiji stanovnici s ponosom mogu istaknuti da s varaždinskih baroknih ulica i trgova, glazba nikada nije utihnula. A što je glazba? Bach je na to pitanje dao vrlo jednostavnu ali iskrenu i po mom mišljenju najprecizniju definiciju. Ona čini da se osjećate dobro. Obzirom da je pred nama svečanost otvorenja Varaždinskih baroknih večeri ja sam siguran da ćete se večeras i narednih dva tjedna osjećati odlično u gradu Varaždinu – rekao je Habijan na otvorenju.

Punu varaždinsku katedralu pozdravili su i veleposlanica Kraljevine Švedske, zemlje partnera VBV-a, Diana Helen Madunic, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo te gradonačelnik i župan Ivan Čehok i Radimir Čačić. Na otvorenju su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Varaždinske barokne večeri počele su koncertom zbora i orkestra Göteborg Baroque s domaćim katedralnim zborom Chorus Dominicalis. Nakon 28 koncerata u Varaždinu, na sjeveru Hrvatske i u Ptuju završit će 1. listopada.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top