Obnova tradicijske kuće u Varaždinskim Toplicama: I HDZ daje potporu očuvanju i zaštiti tradicijskih vrijednosti

27.9.2019.

Dani europske baštine 2019. u Varaždinskim su Toplicama u srijedu obilježeni prezentacijom konzervatorsko-restauratorskih radova na zaštićenom spomeniku kulture – tradicijskoj kući iz 1801. godine.

Drvena tradicijska kuća nalazi se perivoju Marije Ružičke Strozzi i u sastavu je Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice. Kuća je građena od hrastovih balvana tzv. hrvatskim vezom i raritetni je primjerak tradicijske arhitekture jer su očuvane sve značajke povijesnog načina gradnje. Proteklih nekoliko godina obnovljen je slamnati krov, unutrašnjost kuće, drveni zidovi premazani glinom, prozori i vrata. Radove je u većem dijelu financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a dio sredstava osigurali su Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Nakon što je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković u svom obraćanju istaknula važnost očuvanja tradicijske kulture grada, o provedenim radovima govorila je dr. sc. Vesna Juraga Pascuttini, pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina. Prigodni program održali su članovi Kulturno-umjetničkog društva Varaždinske Toplice.

Na svečanosti u Varaždinskim Toplicama bio je i županijski vijećnik i predsjednik Mjesnog odbora Hrastovec Toplički – Boričevec Toplički general Željko Dvekar, kao i članovi Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županiji, koji su u svom djelovanju, između ostalog, usmjereni očuvanju i zaštiti tradicijskih vrijednosti, materijalnih i nematerijalnih, te daju podršku takvim naporima.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top