Stričak u Saboru o robnim zalihama: Stvaranje, održavanje i teritorijalni razmještaj strateških robnih zaliha od nacionalne je važnosti

4.10.2019.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, na sjednici Hrvatskog sabora govorio je o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2018. godinu s financijskim pokazateljima te istaknuo da su one od nacionalne važnosti.

Stričak je rekao kako strateške robne zalihe imaju važnu ulogu u socijalnom, društvenom i humanitarnom području svake države, a do izražaja dolaze u izvanrednim situacijama.

– Njima se pridonosi obrambenom djelovanju, učinkovitijem djelovanju sustava zaštite i spašavanja i održivosti gospodarstva u uvjetima ugroze, stoga je stvaranje, održavanje i teritorijalni razmještaj strateških robnih zaliha od nacionalne važnosti – kazao je Stričak i dodao kako se Republika Hrvatska posljednjih godina nerijetko suočava s elementarnim nepogodama pri čemu se strateške robne zalihe upotrebljavaju kako bi se pomoglo građanima koji su pogođeni nepogodom.

– 2014. godine istočnu Slavoniju pogodile su katastrofalne poplave, a Ravnateljstvo robnih zaliha interveniralo je odmah, po zahtjevu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i uputilo hranu i opremu za zbrinjavanje stanovništva – naglasio je Stričak i podsjetio kako je tijekom 2015. i 2016. godine RH bila suočena s velikim priljevom migranata.

– Prema službenim podacima MUP-a od početka migrantske krize do ožujka 2016. godine u Hrvatsku je ušlo 658.068 migranata. U tom slučaju Ravnateljstvo za robne zalihe angažirano je isporukom robe i opreme u vrijednosti preko 18 milijuna kuna, a tijekom 2016. godine još cca 2 milijuna kuna – iznio je podatke Stričak nadovezavši se i na velik broj požara koji su 2017. godine zahvatili Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, kada je Ravnateljstvo interveniralo s 18 autocisterni. Također, podsjetio je javnost i na brojne poplave koje su prošle godine zadesile Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju.

– Ravnateljstvo za robne zalihe je na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje interveniralo s 3 motorne pumpe, 7 potopnih pumpi te 3 pumpe velikog kapaciteta, 2 autocisterne za prijevoz pitke vode, 4 stroja za punjenje vreća pijeskom te 19.428 litara pitke vode u bocama koju je Hrvatski Crveni križ podijelio stanovništvu poplavljenog područja – iznio je podatke Stričak.

– Zbog ekološke katastrofe onečišćenja vode za piće na području grada Slavonskog Broda, Ravnateljstvo za robne zalihe žurno je interveniralo s 10 autocisterni koje su po zaprimanju zahtjeva u kratkom roku dostavile prve količine vode za piće na područje Slavonskog Broda. Isporučeno je 37 inox spremnika za pitku vodu i već prvog dana intervencije 65.424 litara vode za piće u bocama – podsjetio je na taj događaj Stričak.

Također, kazao je da kada govorimo o samoj strukturi robnih zaliha, za 2018. godinu najveću vrijednost čine sljedeći proizvodi: pšenica, eurodizel, višenamjenske cisterne, kukuruz, juneće meso u živom, šatori , šećer, cjelodnevni suhi obrok i mesne konzerve, pumpe za vodu, svinjsko meso u živom, riblje konzerve, kontejneri za stanovanje i plovila.

Stričak je naposljetku zaključio kako je iz svega ovoga vidljiva važnost robnih zaliha kako bismo u svakom trenutku bili spremni za izazove koji se nađu pred nama bilo da se radi o kriznim situacijama ili elementarnim nepogodama. Najavio je da će Klub HDZ-a podržati izvješće.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top