Stričak i Križanić na Danu Ružičaste vrpce u Medicinskoj školi Varaždin

9.10.2019.

U srijedu, 9. listopada, u Medicinskoj školi Varaždin, obilježen je "Dan ružičaste vrpce" u suradnji s udrugom "SVE za NJU" koja već treću godinu zaredom u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke organizira projekt Ružičasti listopad pod sloganom "Mama, budi zdrava" kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki.

Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da bude zdravo. Djeca to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada.

Projekt je 2018. nagrađen na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zdravstvenog osiguranja u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke. Cilj projekta i akcije u Medicinskoj školi Varaždin je promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena svih dobnih skupina na brigu o zdravlju dojki i ginekoloških organa.

U sklopu obilježavanja "Dana ružičaste vrpce" Medicinsku školu su posjetili saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je i ambasador akcije te njegov saborski kolega Josip Križanić, inače i sam nekadašnji učenik te škole.

Stričak je skrenuo pažnju na brojke, odnosno statističke podatke, koji ukazuju da je broj oboljelih u porastu.

– Unatoč činjenici da rak dojke pogađa žene starije od 50 godina, nažalost sve češće obolijevaju i mlađe odnosno oko 20 posto mlađih žena – kazao je Stričak te dodao da su brojke nažalost u porastu.

Prema procjenama u Hrvatskoj će jedna od deset žena oboljeti od raka dojke. Stoga je ponovio koliko su važni samopregledi i prevencija putem redovitih pregleda u zdravstvenim ustanovama.

Uz prigodno obilježavanje "Dana ružičastih vrpci" u Medicinskoj školi učenice i učenici dobili su edukativne letke "Mama, budi zdrava" kako bi svoje majke podsjetili na važnost brige o zdravlju.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top