Predstavljen projekt obilježavanja braniteljskih lokaliteta – multimedijske informacije dostupne svima

10.10.2019.

U varaždinskoj Županijskoj palači danas je predstavljen projekt Obilježavanje braniteljskih lokaliteta - jednostavna aplikacija pomoću koje se putem modernih tehnologija i krajnje jednostavno, uz QR kod, mogu dobiti multimedijske informacije o određenom objektu, lokaciji ili postrojbi u Varaždinskoj županiji.

Cilj projekta je trajno sačuvati spomen na branitelje i Domovinski rat, istaknuo je Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske „Roda”, Goran Mihalić.

- Riječ je o hvalevrijednom projektu koji je izradio naš vrsni informatičar Davor Šoštarić. Posjetitelji spomen parkova, spomenika i svih ostalih obilježja branitelja moći će zahvaljujući aplikaciji dobiti informacije o spomeniku, postrojbi čiji je djelatnik poginuo na tom mjestu ili akciji koja je na tom dijelu provođena. Primjerice, imamo spomenik u Jarmini, kada smo išli u posljednji proboj prema Vukovaru. Na tom će spomeniku biti ta oznaka QR na kojoj će se skeniranjem putem mobitela moći dobiti sve informacije o tome kako se proboj odvijao te koja je postrojba u tome sudjelovala – objasnio je Mihalić te dodao:

-Zasad je u projekt uključena samo Varaždinska županija, ali ukoliko će biti zainteresiranih, dostupni smo za cijelu Hrvatsku. Inače, u projekt se mogu uključiti sve općine i gradovi i sa svojim, primjerice, turističkim informacijama. Mi smo to ponudili svima, neki su se gradovi već javili, a ostali to također mogu učiniti.

Autor aplikacije je Davor Šoštarić, ratni pripadnik Specijalne jedinice policije PU varaždinske "Roda", i aktivni član Udruge. -Aplikacija je predstavljena prije šest mjeseci u Lepoglavi, inicijalno je napravljena za lokalne uprave, ali je u biti multifunkcionalna i služi za pružanje informacija ljudima o lokaciji na kojoj se trenutno nalaze. Ona nije klasična poput web stranica ili Facebooka, u smislu da ide toliko u širinu i detalje, nego je više fokusirana na to da čovjek dobije kratku i sadržajnu, ali učinkovitu informaciju o onome ispred čega stoji, multimedijsku pristupačnu informaciju. Mi smo radili puno IT projekata i za hrvatsku vladu, i u inozemstvu za privatne tvrtke, a ova je aplikacija nastala kao produkt mojeg 35-ogodišnjeg bavljenja informatikom. Čak i kad smo bili u ratu, djelomično sam radio na projektima GPS i na temelju svih tih iskustava došli smo na ideju da napravimo ovu aplikaciju – rekao je Šoštarić i nastavio: - Ova aplikacija nije samo vezana za markere, QR kod, već i za „proširenu stvarnost” u smislu da će u nekoj sljedećoj verziji moći prepoznati i sam objekt koji se skenira. Osim markera, aplikacija dozvoljava i prepoznavanje objekata na temelju GPS lokacije.

Na predstavljanju projekta bio je i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. -Kao i sve dobre projekte, Varaždinska županija podržava i ovaj hvalevrijedan projekt koji je povezujuć, u skladu s novim, modernim tehnologijama. Ono što ne smijemo zaboraviti je slavni put naših i policijskih i kasnije borbenih postrojbi. Vrlo smo ponosni na našu Udrugu SJP „Rode”, na njihov ratni put koji je impozantan i želimo im na tome i na ovaj način zahvaliti i zato smo ih danas i ugostili u Županijskoj palači, kako bi upravo ovdje mogli predstaviti ovu zanimljivu i korisnu aplikaciju.

Dosad su se na poziv za sudjelovanje u projektu odazvali gradovi Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Bednja, Sračinec i Vinica. Projekt je otvoren i dalje i za sve ostale lokalne sredine, s ciljem da se na kraju pokriju svi lokaliteti na području županije, ali i diljem Hrvatske, na mjestima i područjima na kojima su djelovale ratne postrojbe iz Varaždinske županije i s prilagođenim multimedijskim sadržajem specifičnim za te lokacije.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top