Općina Visoko osigurala besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce – nastavak brige za najmlađe stanovnike

22.10.2019.

Nakon brojnih izdvajanja s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta za život svojih najmlađih stanovnika i njihovih roditelja, Općina Visoko ove je godine prvi put izdvojila i sredstva za nabavku radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce. U tu je svrhu u općinskom proračunu osigurano 35.000 kuna, istaknuo je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

„Željeli smo roditeljima naših školaraca umanjiti troškove i na taj im način pomoći da uz što manje briga i izdataka opreme svoje školarce. Napravili smo to u dogovoru s ravnateljicom koja je napravila spisak učenika i za sve njih osigurali radne bilježnice”, kazao je načelnik Mateković uz napomenu kako je to jedna od mjera kojima nastoje pomoći mladim obiteljima.

„Općina je prošle godine uvela i naknadu za novorođenčad u iznosu od 1.500 kuna za prvo te po tisuću kuna više za svako sljedeće dijete u obitelji. Redovno se u prostoru osnovne škole provodi i predškolski odgoj koji financiramo, u što spadaju troškovi odgajatelja ili voditelja i troškovi prijevoza. Nadalje, sufinanciramo boravak djece u dječjim vrtićima sa 700 kuna mjesečno, a tu su i nagrade za učenike naše škole koji sudjeluju na županijskim i državnim natjecanjima. Svake godine sufinanciramo školu plivanja, a povodom dana sv. Nikole osiguravamo darove za svu djecu”, naglasio je načelnik dodavši kako se za sve se te aktivnosti u općinskom proračunu osigurava oko 100.000 kuna godišnje.

Osnovnu školu Visoko, školu bogate i duge povijesti, trenutno pohađa 139 učenika, a škola s Općinom Visoko njeguje dugogodišnju odličnu suradnju, istaknula je ravnateljica Nada Horvat.

„Bez obzira na skroman proračun koji je među najmanjima u Varaždinskoj županiji, Općina Visoko niz godina pomaže našoj školi i roditeljima naših učenika na sve moguće načine. Uz već spomenute predškolu i školu plivanja, Općina je godinama, mnogo prije nego je krenuo projekt besplatne prehrane, sufinancirala prehranu našim osnovnoškolcima slabijeg imovinskog statusa. Općina nam pomaže i u sufinanciranju brojnih projekata u kojima sudjelujemo, a za koje treba plaćati kotizaciju. Što god da trebamo, uvijek naiđemo na otvorena vrata i dobru volju, zajednički rješavamo probleme i nastojimo našim učenicima osigurati uvjete kakve imaju školarci u urbanim sredinama”, kazala je ravnateljica Horvat. Vrijedi napomenuti kako je OŠ Visoko ove godine obilježila 350. obljetnicu postojanja javne pučke škole i 160 godina od izgradnje prve školske zgrade koju su izgradili sami mještani.

Škola je dobitnik brojnih priznanja, među kojima je dijamantni status za provođenje Eko programa, a od Ministarstva obrazovanja dobila je priznanje za najljepši školski vrt. „Nemamo mnogo učenika, ali sudjelujemo u mnogo projekata i ponosni smo na naše školarce koji su vrijedni i rado sudjeluju u raznim aktivnosti. Drago nam je da je u sve to uključena i Općina Visoko kojoj doista možemo biti zahvalni na pomoći koju nam pruža svo ovo vrijeme”, zaključila je ravnateljica Nada Horvat.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top