Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u Varaždinu

08.11.2019.

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u petak je priređeno primanje za članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, koji u Varaždinu sutra i u nedjelju održava svoju sjednicu, na kojoj se očekuje i premijer Andrej Plenković.

Nakon što je ispred Vijećnice Varaždinska građanska garda u njihovu čast izvršila smjenu straže, u salonu su članove uglednog savjetodavnog tijela Vlade RH primili gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Među gostima su bili Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić i državni tajnik Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan RH.

– Zahvaljujem državnom tajniku i Savjetu što su izabrali Varaždin kao mjesto ovogodišnjeg susreta. Svi znamo da je domovina ono što nas spaja, nas koji živimo u RH i naše iseljenike, da je svima važne iste stvari – ljubav, odanost i želja za napretkom Hrvatske – rekao je Habijan.

Predsjednik Savjeta Grbešić najavio je da će u Varaždinu razgovarati o bitnim temama – očuvanju hrvatskog jezika i kulture, stanju u BiH te HRT-u za informiranje Hrvata u Hrvatskoj što to rade Hrvati izvan Hrvatske.

– U Saboru je prihvaćena izmjena zakona za stjecanje hrvatskog državljanstva. To je izvrstan prvi korak koji čekamo već dugo godina. Nadamo se nastavku niza rezultata, a najvažnije pitanje u ovom trenutku je glasovanje, dopisno i elektronsko – dodao je Grbešić.

Državni tajnik Milas je naglasio da je iseljavanje nekad bila naša slabost, ali da danas to možemo pretvoriti u prednost obzirom da druga i treća generacija potomaka naših iseljenika žive po cijelom svijetu i uspješni su ljudi.

– Zajedništvo koje se pokazalo u oslobađanju i stvaranju slobodne Hrvatske možemo pretvorit u dobro što će koristiti svim Hrvatima gdjegod žive – poručio je Milas.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top