Područje Varaždinske županije: Plenkovićeva Vlada 2 milijarde, Milanovićeva 0

13.11.2019.

Državni proračun Republike Hrvatske za 2020. godinu bio je glavna tema današnje konferencije za novinare varaždinske Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice.

Tom prilikom saborski zastupnik Anđelko Stričak ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, dao je rezime mandata aktualnog saziva Hrvatskoga sabora i Vlade premijera Plenkovića.

– U prvoj godini mandata pričali smo o tome da je sve mjerljivo, pa i rad u politici, u drugoj da ćemo se potruditi dovesti na područje Varaždinske županije barem milijardu kuna investicija, u trećoj godini mandata isticali smo da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište, a sada u zadnjoj četvrtoj godini mandata, možemo s ponosom istaknuti da smo u svemu tome uspjeli. Naime u mandatu Vlade premijera Plenkovića na područje Varaždinske županije slilo se investicija približno dvije milijarde kuna – rekao je Stričak te podsjetio u što se sve ulaže i ulagat će se.

Naglasio je da su za obrazovanje u državnom proračunu osigurana sredstva za izgradnju nove osnovne škole u Svetom Iliji, za regionalne centre kompetentnosti u sklopu Srednjih škola Arboretum Opeka Marčan i Medicinske škole Varaždin, te za energetsku obnovu škola.

– Kada govorimo o zdravstvu nastavlja se s energetskim obnovama bolnica, te počinje izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice u Varaždinu. U Varaždinskim Toplicama graditi će se spinalni centar – kazao je predsjednik županijskog HDZ-a te dodao da državne tvrtke provode velike projekte na području Varaždinske županije.

– Hrvatske ceste će graditi tri rotora i to kod Motičnjaka, Hrašćice i Turčina, u Novom Marofu počinje izgradnja istočne obilaznice i obnova kolnika i izgradnja pješačke staze od Mađareva do granice s Krapinsko-Zagorskom županijom. U Tuhovcu će se graditi most, a u Breznici pješačka staza i obnoviti kolnik. Također se nadamo da će se stići ishoditi građevinska dozvola za brzu cestu Varaždin-Ivanec-Lepoglava – rekao je Stričak te nastavio o investicijama Hrvatskih voda.

– Počinje se s izgradnjom tri Aglomeracije i to: Novi Marof, Ludbreg i Ivanec, a u fazi projektiranja su Aglomeracije Lepoglava i Veliki Bukovec. Također, nadamo se da će projekt obrane od štetnog djelovanja voda rijeka Drave, Plitvice i Bednje, koji je najbitniji za ludbreški kraj, stići do ishođenja lokacijske dozvole – kazao je saborski zastupnik Stričak te dodao da HEP u Varaždinu rekonstruira trafostanice u vrijednosti oko 20 milijuna kuna te brojne niskonaponske mreže.

Saborski zastupnik Josip Križanić podsjetio je da je Vlada na sjednici održanoj u utorak prihvatila tek jedan od čak 357 amandmana na državni proračun za iduću godinu, a taj je amandman podnijelo četvero HDZ-ovih zastupnika koji su tražili dodatnih 10 milijuna kuna za Sveučilište Sjever.

– Taj amandman podnijeli smo kolege Anđelko Stričak, Sunčana Glavak, Damir Felak i ja. Sveučilište Sjever ima najmanji proračun po studentu, daleko manje nego ostala, i to nije dobro prema sjeveru Hrvatske. Obrazložili smo to na nekoliko sastanaka premijeru, koji je iskazao razumijevanje. Sjever Hrvatske ima najmanje visoko obrazovanih ljudi, a svi govorimo da je motor pokretač Hrvatske. Zato moramo raditi na podizanju Sveučilišta Sjever. Tako argumentiran amandman naravno da je prihvaćen i uvršten je u državni proračun – rekao je Križanić na konferenciji za novinare na kojoj je bio i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan.

Stričak je konferenciju završio usporedbom.

– Zanimljivo je da ljudi vole dijeliti političare na lijeve i desne. Ja ih pak volim dijeliti na one koji imaju rezultate i koji nemaju. Aktualna Vlada premijera Plenkovića ima, ali zato ih ona prije, Milanovićeva, nije imala. Na području Varaždinske županije u mandatu Plenkoviceve Vlade bit će investirano oko dvije milijarde kuna, a u mandatu Milanovićeva vlade investirano je doslovno 0 kuna – rekao je Stričak zahvalivši koalicijskim partnerima, načelnicima i gradonačelnicima te županu, koji su pomogli u realizaciji ovih projekata.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top