Premijer Plenković na Danu Općine Jalžabet: Dolazim u općinu sa sjajnim rezultatima

15.11.2019.

Otvorenjem dograđenog vrtića „Potočić“ te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u četvrtak je obilježen Dan Općine Jalžabet na kojem je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Nakon što je svečano otvoren dograđeni prostor vrtića, financiran preko mjere 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja s milijun kuna, u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Čestitajući Dan Općine premijer Plenković je istaknuo da je došao u općinu sa sjajnim rezultatima.

– Otvorili smo vrtić u koji je uloženo milijun kuna putem Ministarstva poljoprivrede, europska sredstva, gdje će biti mogućnosti za smještaj oko 150 djece, a sada ih ima 110. Dobar primjer kako gradimo, obnavljamo kroz ovu mjeru 200 vrtića, naročito za ova mjesta ispod 5 tisuća stanovnika, a ujedno ih sve skupa u mandatu naše Vlade u tom procesu ima sve skupa oko 500. Dobar primjer demografske politike. Ovo je općina koja je imala izrazito velike koristi od našeg Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, povećan proračun i za 2018. i za 2019., odličan odnos osiguranika i umirovljenika, nezaposlenost svega 2 posto. Čujem da ima planova za izgradnju stanova za mlade obitelji, dakle jedan dobar primjer ovdje na sjeveru Hrvatske – rekao je Plenković.

– Željeli smo ostvariti dijalog i suradnju između državne razine, županija, gradova i općina, iznad standarda koji smo dosad imali u Hrvatskoj i to smo napravili. Fiskalna decentralizacija omogućila je više sredstava, tu su projekt, bilo kroz nacionalna, bilo kroz europska sredstva i to omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske – dodao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta i saborski zastupnik Josip Križanić u svom je izlaganju rekao da je ponosan što su nakon 15 godina od predzadnje općine u Varaždinskoj županiji s BDP-om od 17 % postali Općina koja je ušla u „top ten“ u Republici Hrvatskoj.

– Po nekoliko egzaktnih, mjerljivih pokazatelja Fine, kad je u pitanju gospodarstvo, privlačenje investicija te broj zaposlenih kod poslodavca s područja Općine, Jalžabet je svrstan među prvih deset u Hrvatskoj. Najnoviji podaci govore o 1680 zaposlenih u Općini s 3600 stanovnika. Do nedavno smo imali stotinjak radnih mjesta. Četvrti smo po bruto prihodu u Županiji, drugi po dobiti i treći po izvozu, odmah iza Varaždina i Trnovca – kazao je Križanić koji je zahvalio partnerima od lokalne do državne razine, a najviše premijeru na na unutarnjoj stabilnosti i vanjskopolitičkoj sigurnosti koja je preduvjet za razvoj cijele zemlje te predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je hrvatski brend u svijetu.

– Čestitke Vladi i na hrabrosti u provođenju teških reformi, poreznih i mirovinskih, zdravstvenih i prosvjetnih, ali i na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji zemlje te ukupnom mudrom vođenju politike, što ovu Vladu po svim međunarodnim mjerljivim kriterijima svrstavaju u red najbolje poslijeratne vlade ove zemlje – zaključio je Križanić.

Načelnik Općine Mirko Magić govorio je o realiziranom u proteklih godinu dana.

– Proračun za 2018. godinu izvršen je u iznosu od 11.620.000 kuna, što je identično proračunu za 2017. godinu, tako da imamo kontinuitet po visini proračuna, ali su neki projekti realizirani preko Varkoma, Hrvatskih voda i Županijske uprave za ceste pa je vrijednost ulaganja u Općinu puno veća. Općina nema nepodmirenih obveza i nije zadužena. Najveće uspjehe postižemo, i najviše nas cijene, na što smo i mi najviše ponosni, s aktivnošću naše Poduzetničke zone u kojoj su tvrtke koje zapošljavaju oko 1300 radnika, a to su Ducal, Calzedonia Croatia, Wollsdorf components, Pressglass i Flamespray Croatia. To opravdava višegodišnje ulaganje u našu Poduzetničku zonu, te ćemo nastaviti u njeno daljnje opremanje kako bismo mogli primiti i nove investitore, a neki od njih su već kupili parcele i pripremaju gradnju tvornica – rekao je načelnik Magić koji je kao njemu najdražu općinsku investiciju ove godine označio otvorenje dječjeg vrtića Potočić Jalžabet s novih 100 kvadrata korisnog prostora za boravak djece.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top