Ministar Horvat u Varaždinu – najuspješnije tvrtke predstavile svoje inovativne modele digitalne transformacije

20.11.2019.

Hrvatska udruga poslodavaca, kao partner u projektu „Promocija poduzetništva“, organizirala je u utorak u Park Boutique hotelu u Varaždinu konferenciju pod nazivom „Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov“.

Tema konferencije je bila četvrta industrijska revolucija čiji su cilj pametna poduzeća, tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju sve svoje dionike u jedinstvenom, bržem i usklađenijem, a posljedično efikasnijem procesu. Na konferenciji se okupilo 200-tinjak uzvanika – poslodavaca i institucija četiriju županija, a po prvi puta inovativne tvrtke sjevernih županija Hrvatske – Oprema Ludbreg d.d., Ducati komponenti d.o.o. i Kostwein – proizvodnja strojeva d.o.o., predstavile su vlastite uspješne primjere na svom putu digitalne transformacije.

Konferenciji je nazočio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je najavio da će do kraja godine hrvatskoj javnosti biti predstavljena ne samo digitalna transformacija, već ukupno digitalno gospodarstvo.

– Ući ćemo u javnu raspravu od 30-ak dana. Sve one dobre stvari koje ćemo kao sugestije dobiti od zainteresirane javnosti implementirat ćemo u nacionalni plan. Nakon toga pripremljeno je oko 250 milijuna kuna za prvi natječaj koji će pratiti uvođenje tehnologije ili svega onoga što nosi industrija 4.0., kako bismo nakon strateških dokumenata imali i određene akcijske planove, ali i vremensku i financijsku omotnicu unutar koje sve ono što je nacionalnim planom zacrtano moramo transformirati, odnosno preseliti u dvorište hrvatskih poduzetnika – rekao je ministar te na pitanje jesmo li zakasnili odgovorio:

– U ovom trenutku sinkroniziraju se strateški dokumenti i na nivou Europske unije. Europa u ovom trenutku još uvijek nije predstavila finiš dokumenta, industrijsku strategiju, participiramo i budno pratimo što i kako u tim smjernicama za sljedećih sedam godina. Nakon nekoliko strateških dokumenata koji su u završnoj fazi izrade na nivou Komisije, mi ćemo morat naše strateške dokumente uskladit s europskim i nakon toga ide nova financijska omotnica 2021.-2027. koja će ovakvu industriju, siguran sam, puno dinamičnije i s daleko većim sredstvima pratiti u sljedećih sedam godina.

O tome prate li to i u kojoj mjeri hrvatske tvrtke ministra Horvat je kazao:

– Da si budemo jasni i da spustimo loptu na zemlju. Da bismo imali inovativnu Hrvatsku, da bismo imali reindustrijalizaciju, mi moramo prvo temeljnu industriju staviti na zdrave noge. Dok nam naši veliki giganti propadaju i dok u našim velikim industrijskim gigantima imamo probleme ovakvog tipa: ne možemo isplatit plaću, ne mogu se naplatiti ili završiti ugovori koji su ugovarani, ta transformacija koja mora biti digitalna transformacija, ali prvo transformacija naših glava, transformacija nečeg što je bilo normalno do proteklih nekoliko godina u nešto novo, a ono staro i ovo novo dijametralno su suprotno. Dakle, prvo razvoj i investiranje u baznu industriju, nakon toga inovacije koje se moraju izroditi iz te bazne industrije, nakon toga investiranje u istraživanje i razvoj barem na nivou 2018. godine koja je za 18,7 posto bila jača od 2017. i nakon toga akcelerator europski fondovi koji sve ove brojke moraju multiplicirati.

Horvat je dodao da naši poduzetnici investiraju u nove tehnologije, u nova inovativna rješenja, koliko u ovom trenutku mogu te da im Vlada u tome mora pomoći.

– Sav javni servis, lokalna i centralna država, financijske institucije, moramo im staviti na raspolaganje, otvoriti, administrativne procese smanjiti, iz godine u godinu umanjivat porezno opterećenje, što je prije moguće, i to je moja ingerencija – staviti u opticaj prvi akcijski plan umanjenja neporeznih davanja, cijenu rada učiniti konkurentnom i nakon toga imati perspektivu da i industrija u Hrvatskoj, kao i neke druge grane gospodarstva, idu bržim putem prema naprijed – zaključio je ministar Horvat.

Uz ministra Horvata, konferenciji su nazočili državni tajnik Mario Antonić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top