Vidovečki proračun gotovo 22 milijuna kuna, Zagorec: Vodilo se računa o svima

30.11.2019.

Prijedlog Proračuna Općine Vidovec za 2020. godinu te projekcije proračuna za 2021. i 2022. godinu bile su glavne točke dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća. Općina Vidovec u 2020. će godini raspolagati s 21,7 milijuna kuna, a dobar dio tog proračuna, odnosno 1,4 milijuna kuna izdvaja se za prosvjetu. U sklopu programa gradnje objekata društvene infrastrukture na području općine u idućoj godini, najveća je stavka predviđena za izgradnju dječjeg vrtića u Vidovcu. Troškovi izgradnje procijenjeni su na oko 13 milijuna kuna.

Kada je riječ o gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture, u idućoj se godini planira utrošiti gotovo 2,7 milijuna kuna. Najviše je sredstava, 1,5 milijuna kuna, predviđeno za Izgradnja kanalizacije – sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin. Za izgradnju novih ulica i nogostupa za iduću se godinu planira izdvojiti 550.000 tisuća kuna, a 340.000 tisuća kuna uložit će se u poboljšanje javne rasvjete.

Predsjednica Kluba HDZ-a u Općinskom Vijeću, Silvija Zagorec, za proračun je kazala da je realan, ostvariv, orijentiran investicijama i razvoju te sadrži bitnu komponentu – ima socijalnu osjetljivost.

– Prijedlog proračuna se bazira na ispunjavanju potreba građana i razvoju svih naselja u općini. Ulaže se u komunalnu i društvenu infrastrukturu, odgoj i obrazovanje, kulturne, sportske i društvene manifestacije. Znači, ovim prijedlogom proračuna se vodilo apsolutno računa o svim proračunskim korisnicima – kazala je Zagorec dodajući da je zbog toga potpora vijećnika HDZ-a bila jednoglasna kao u konačnici svih vijećnika.

Načelnik, HDZ-ov Bruno Hranić je govoreći o proračunu istaknuo zadovoljstvo što je proračun usvojen jednoglasno što znači da su uspješno usklađeni svih zahtjevi i traženja kako vladajućih tako i oporbe. Kazao je kako je proračunom obuhvaćeno cijelo područje općine, odnosno od komunalne do društvene infrastrukture. Posebno je istaknuo da su zaista velika sredstva, 1,4 milijuna kuna, izdojena za obrazovanje djece od čega se najveći dio sredstava odnosi na pokrivanje troškova produženog boravka.

– Jedina smo općina koja u produženom boravku ima zaposlena 4 učitelja na neodređeno vrijeme. Tu su i stipendije, prijevoz učenika, a nabavljamo i ormariće u školama za svu našu djecu. Sufinanciramo i opremanje školskih objekata – kazao je Hranić.

Jedan od najvećih projekata odnosi se na Aglomeraciju Varaždin gdje će se najveći radovi obaviti tijekom narednih godina.

– Sve ide svojim tijekom i rokovima i vjerujem da će se sve završiti kako je i predviđeno. Ima manjih problema, ali se oni rješavaju. Radi se zaista o velikom projektu vrijednom za područje općine 55 milijuna kuna – pojasnio je načelnik te najavio da se nastavlja s projektom postavljanja LED rasvjete. Naglasio je da žele biti općina koja će ubuduće koristiti i obnovljive izvore energije na društvenim i sportskim objektima. Kazao je da je proračunom predviđeno niz mjera kao pomoć poljoprivrednicima.

– Mislim da je proračun racionalan i da će se ostvariti svi projekti koje su predviđeni ovim dokumentom. Uz to što nam je poljoprivreda prioritet, puno se ulaže u prometnice, nogostupe, prije svega radi sigurnosti onih koji ih koriste – rekao je Hranić.

Inače, kreće i veliki projekt izgradnje športsko-društvenog centra u Nedeljancu gdje će vatrogasci imati svoje spremište, izgradit će se razni sportski sadržaji. Da projekt ide potvrđeno je i ovih dana budući je Vlada darovala zemljište vrijedno 1,2 milijuna kuna, a u proračunu je predviđeno 170 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije. Početak gradnje predviđen je za kraj slijedeće odnosno početak 2021. godine.

U proračunu su povećana sredstva za udruge, sportske klubove, vatrogasce.

– Praktički na svim stavkama išli smo na povećanje kako bi zadovoljili sve potrebe – zaključio je Hranić dodajući da je sve to omogućilo i niz odluka Vlade RH koja je poreznim reformama osigurali više sredstava za općine. Dodao je da kroz punjenje proračuna vidljivo i da je sve više mještana našlo svoje zaposlenje.

Vidovečki su vijećnici donijeli i odluku o isplati božićnice umirovljenicima s područja općine. U tu je svrhu u proračunu osigurano 100.000 kuna, a božićnica u iznosu od 150 kuna bit će isplaćena umirovljenicima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Vidovec, imaju navršenih 55 godina života, odnosno onima koji su u invalidskoj ili starosnoj mirovini, a jedan od uvjeta je da mirovina ne prelazi iznos od 1.800 kuna.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top