„Europa koja se razvija“ predstavljena u Varaždinu – Stričak: Nikad u mandatu dosadašnjih vlada državni dužnosnici nisu toliko bili na terenu

03.12.2019.

Na konferenciji „Europa koja se razvija“ u Varaždinu je u utorak predstavljen prvi prioritet hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine.

Na konferenciji je bio i saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak.

– Prije koja tri tjedna u Varaždinu je održana sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojoj je prisustvovao premijer Andrej Plenković, ali i predstavnici iseljeništva. Danas se održava konferencija predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije kojoj prisustvuju ministar Darko Horvat i ministrice Marija Vučković i Vesna Bedeković, brojni državni tajnici i pomoćnici ministara. Nikad u mandatu dosadašnjih vlada državni dužnosnici nisu toliko bili na terenu. Iz toga se da iščitati da im je bitno da čuju i probleme s kojim se suočavaju naši građani, a isto tako i prijedloge i inicijative. Današnja konferencija ima za cilj približiti svima zainteresiranima, a isto tako našim građanima prioritete Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Naravno da sve to treba iskoristiti za promociju Grada Varaždina i Varaždinske županije, a isto tako iskoristiti za što bolje korištenje EU fondova – naglasio je Stričak.

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, uvodno je podsjetila da su četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna, a u Varaždinu se predstavlja Europa koja se razvija.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na ciljeve Ministarstva poljoprivrede u narednom razdoblju istaknuvši kako su ključni hrvatski stavovi „ne” smanjenju potpora, „da” većim potporama za mlade, „da” generacijskoj obnovi gospodarstva i „da” okolišno održivoj, prihvatljivoj poljoprivrednoj politici.

– Ministarstvo poljoprivrede će imati u predstojećih šest mjeseci vrlo odgovornu ulogu i velik broj radnih skupina, vrlo važna pitanja, višegodišnji financijski okvir u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu – rekla je ministrica Vučković.

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, rekla je kako je upravo zahvaljujući Hrvatskoj demografija po prvi puta u povijesti EU stavljena kao portfelj i kao dio strateške agende EU u narednom razdoblju.

– Svjesni smo činjenice da se Hrvatska, jednako kao i velik broj članica EU, susreće s problemom negativnih demografskih trendova gdje na jednoj strani imamo starenje stanovništva, a na drugoj strani imamo nisku stopu fertiliteta, čak nižu od prosjeka koji je 2,1. U tom ćemo smislu za vrijeme predsjedanja održati niz aktivnosti vezanih upravo uz demografiju – najavila je ministrica Bedeković.

Europa koja raste i razvija se prioritetno je područje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Vjerujem da će 2020. biti još jedna godina u kojoj ćemo imati dobro balansiran državni proračun, još jedna godina u kojoj će padati porezno opterećenje, administrativno opterećenje, još jedna godina u kojoj će rasti industrijska proizvodnja, rasti izvoz, ali i rasti investicije. Bit će i godina u kojoj ćemo imati zaokret u sustavu strukovnog obrazovanja, godina u kojoj ćemo investirati preko 200 milijuna kuna u novi naraštaj hrvatskih majstora, godina u kojoj ne ćemo improvizirati i eksperimentirati, godina u kojoj će se u Hrvatskoj primjenjivati sve ono što je u Europi već primijenjeno, a to je generacija jačeg i bržeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj – zaključio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top