Kolinda Grabar Kitarović posjetila Sveučilište Sjever: „Decentralizacija je jedan od ključeva rješavanja problema demografije“

04.12.2019.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za novi mandat na Pantovčaku, u srijedu je bila u Varaždinu, a svoj je dolazak u barokni grad započela na Sveučilištu Sjever. Tamo je stigla zajedno sa saborskim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Josipom Križanićem, predsjednikom Županijske kupštine Alenom Runcem, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom, gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom te domaćinima rektorom Sveučilišta Sjever Marinom Milkovićem i njegovim suradnicima.

Predsjednica je nakon obilaska Sveučilišta studentima govorila o nekoliko aktualnih tema.

Istaknula je da se od početka svojega mandata zalaže za decentralizaciju koju smatra jednim od ključeva rješavanja pitanja svih pitanja u Hrvatskoj, a to je demografija.

– Svaki dio Hrvatske jednako je bitan kao i Zagreb i moj cilj je zadržati ljude u svim dijelovima Hrvatske, posebno mlade ljude. Za to, naravno, moramo pružiti temeljne uvjete, a jedan od njih je obrazovanje, posebno visokoškolsko obrazovanje i posebno STEM. Poznato je da Sveučilište ima 26 studijskih programa te da se većim dijelom izvode programi iz STEM područja. Kad razmišljate danas o svojoj budućnosti, morate razmišljati ne samo o tome da to volite, što vam se sviđa, što biste htjeli raditi, nego i o tome kakvo je tržište rada i kakvo će ono biti za 5, 10, 15, 20 godina, kako biste u ovom vremenu velikog širenja tehnologije i robotizacije imali radno mjesto koje neće biti ugašeno – poručila je Grabar-Kitarović studentima.

Istaknula je i da od početka svojeg mandata snažno potiče interes učenika za područje STEM-a, zbog čega je, kako je naglasila, bila i meta nekad neopravdanih i neutemeljenih kritika, ali je zaključila da je dokazano bezbroj puta da zemlje koje imaju razvijene programe iz ovog područja i vrsne STEM stručnjake bilježe snažan gospodarski razvoj.

Predsjednica se osvrnula i na nedavno objavljene rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.

– Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da idemo naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Nažalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti. Nema mjesta svađama oko ideoloških pitanja, trebamo se usredotočiti na ljude, studente, učenike. Moramo puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini, kako bi se razvijali kao moderno društvo znanja i napretka. STEM zanimanja su zanimanja budućnosti i za mladiće i za djevojke, a obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka niti sredstvo ideoloških obračuna – kazala je.

Kako se na Sveučilištu Sjever između ostalog izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu, predsjednica se osvrnula i na tu profesiju.

– Profesije kao što su medicinske sestre zasigurno neće nestati, one su iznimno potrebne i tražene, kako kod nas tako i u Europi. Odlaze nam liječnici, odlaze nam sestre, još malo moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske – rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon Sveučilišta Sjever, predsjednica je obišla adventski uređeno središte grada.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top