Dan Grada Varaždina – Habijan: Vrijeme za teške, hrabre i nužne odluke

06.12.2019.

Na blagdan svetog Nikole u Velikoj koncertnoj dvorani HNK održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Varaždina.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan uvodno je istaknuo da je u proteklih godinu dana rekonstruirano i uređeno preko 15 ulica, uređena su i obnovljena dječja igrališta, nastavljena je POS stanogradnja, osigurani su stanovi za mlade liječnike.

– U narednom razdoblju pred nama su veliki izazovi i rješavanje nekoliko problema koji predugo predstavljaju uteg ovom gradu. Za rješavanje nekih od njih naš grad treba pomoć i podršku državne razine. Očekujemo daljnju podršku ministarstva kulture nacionalnom festivalu Varaždinske barokne večeri koje su najpoznatiji brand našega grada prepoznat u cijelom svijetu, i koje slijedeće godine slave 50 godina postojanja. Ponovno kao i uvijek naglašavam, potrebu za daljnji razvoj našeg grada kao sveučilišnog grada, sveučilišnog centra s dugoročnim ciljem 5.000 do 7.000 studenata. Navedeno podrazumijeva nastavak izgradnje faze II kampusa FOI-ja, ali isto tako i povratak sjedišta Sveučilišta Sjever u Varaždin. Stoga koristim priliku da ponovno apeliram na Vladu RH i nadležna ministarstva da što hitnije iznađe sredstva koja neki gradovi, a koji su to mogli, nisu iskoristili i podrži gotove projekte koje smo pripremili u gradu, između ostalog i financiranje izgradnje faze II kampusa FOI-ja. Sad je red na državi da pokaže da nam je obrazovanje doista prioritet – rekao je Habijan te poručio da je odgovorna gradska vlast ona koja ne donosi odluke razmišljajući kratkoročno o slijedećim izborima, već razmišlja dugoročno o posljedicama te odluke za grad i za sve njegove stanovnike.

– Vrijeme je da se odmaknemo od promišljanja „od izbora do izbora“ jer na taj način ostajemo u začaranom krugu problema koji svakom godinom sve veći i veći. Po tom pitanju želim biti optimist, odnosno želim vjerovati da je vrijeme da preuzmemo onaj stupanj odgovornosti koji sam malo prije spomenuo, odnosno odgovornost prema gradu, svakom našem sugrađaninu prema općem interesu. Ako taj ispit ne položimo, odnosno ako na istom padnemo, onda kao predsjednik Gradskog vijeća mogu reći da nismo uspjeli. Stoga koristim priliku da pozovem sve vijećnice i vijećnike da zadnjih godinu našeg mandata iskoristimo za donošenje teških, hrabrih i nužnih odluka, zatomimo svoje međusobne stranačke sukobe, podjele ili političke predznake i pokažemo da politika u našem gradu može drugačije, može bolje – poručio je Habijan.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić naglasio je da Vlada zadnjih nekoliko godina pokreće velike investicije i preko EU fondova.

– Što se tiče apsorpcije s 9 na gotovo 80 posto, a Grad Varaždinu preko milijardu kuna sredstava. EU fondovi mijenjaju Hrvatsku i Varaždin. Vjerujem da će u sljedećoj financijskoj omotnici biti i Varaždin, dodatne investicije i razvoj grada. Kroz četiri kruga poreznih reformi stigla su dodatna sredstva gradskom proračunu. Hrvatska je danas veliko gradilište, prosječna plaća je narasla za gotovo 100 eura, radimo da hrvatskim građanima bude bolje. Nekoliko je tjedana do našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, jedan od velikih uspjeha, prije samo nekoliko godina zadnji smo se pridružili. Imat ćemo priliku završiti višegodišnji financijski plan Europske unije, preko tisuću milijardi eura. Predsjedanje će bit prilika da predstavimo Hrvatsku, ljepotu, baštinu, kulturne projekte i one ovdje u Varaždinu, prilika da zasjamo na europskoj razini – kazao je ministar Pavić.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, rekao je da se neko mjesto prepoznaje po svecu zaštitniku.

– U Varaždinu je to sveti Nikola biskup, koji je pomagao potrebitima. I takvi su Varaždinci. U ratno i mirnodopsko vrijeme, uvijek su pomagali – naglasio je Stričak i nastavio o rezultatima aktualne vlasti.

– Prije dvije i pol godine odlučili smo preuzeti odgovornost za grad i županiju. I uspjeli smo. Danas su investicije u Varaždinskoj županiji preko 2,5 milijarde kuna, a najveći dio u Varaždinu. Tu ne namjeravamo stati, planiramo još nekoliko projekata za još jednu milijardu – najavio je saborski zastupnik.

Na kraju se obratio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

– Prije dvije i pol godine naslijedili smo potkapacitiran i podinvestiran grad, s proračunskim manjkom, gotovo niti jedan europski projekt. Iz toga mi smo u dvije godine, zahvaljujući gradskim vijećnicima i gradskoj upravi, došli da je Varaždin grad koji po glavi stanovnika ima najviše europskog novca. Hrvatska i Varaždin imaju samo tri razvojne mogućnosti – obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje – završio je Čehok.

Uručena su priznanja – počasnom građaninu msgr. Josipu Mrzljaku, varaždinskom biskupu u miru, nagrade za životno djelo Dubravki Lekić, Vladimiru Malogorskom te Darku Novoselu, nagrade Grada Varaždina Janu Kerekešu, posthumno Vladimiru Premužu, Robertu Puji te Željku Trstenjaku, plakete Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Varaždin, Stolnoteniskom klubu Varaždin, Sveučilištu Sjever, Športskom karate klubu Varaždin te Urarskom obrtu Benkus, a medalje Mihovilu Beku, Krunoslavu Čoli, Ivanu Duiću, Ivici Kolariću, Tomislavu Kranjčecu, Zvonimiru Kušteru, Amandi Mlinarić, Branki Rodek te Veziri Vlašić i Stanku Golubiću.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top