Bošnjaković: U tri godine mandata napravili smo puno dobrih stvari

14.12.2019.

Sa zajedničke sjednice nacionalnog Odbora za pravosuđe HDZ-a i Stručnog odbora za pravosuđe HDZ-a Varaždinske županije u Varaždinu poslana poruka potpore Kolindi Grabar Kitarović za još jedan mandata na mjestu predsjednice

Puno se radi na reformi pravosuđa i poboljšanju cijelog sustava, a provedene mjere već polučuju pozitivne rezultate, istaknuo je to ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na zajedničkoj sjednici nacionalnog Odbora za pravosuđe HDZ-a i Stručnog odbora za pravosuđe HDZ-a Varaždinske županije, održanoj u petak u varaždinskom Park Boutique Hotelu. Glavna tema sjednice bila je reforma pravosuđa, odnosno osvrt na dosad učinjeno te sve ono što tek predstoji.

– Danas smo dali jednu analizu prema kojoj se vidi da smo u ove tri godine mandata napravili puno dobrih stvari. U organizacijskom smislu spojili smo općinske i prekršajne sudove sa sjedištem u istom gradu, a dali smo veću važnost stalnim službama izvan sjedišta sudova kako bismo napravili građanima pravosuđe što je bliže moguće – rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te nastavio kako se radilo na jačanju neovisnosti pravosuđa.

Istaknuo je paket zakona koji je u petak dobio potvrdu Sabora.

– Važno je istaknuti i kako je u Saboru donijet paket zakona za borbu protiv nasilja, dakle izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – izjavio je Bošnjaković najavljujući da u preostalom dijelu mandata slijedi jačanje digitalizacije koje se odnosi na pružanje mogućnosti sudovima za upotrebu alata koji bi ubrzali postupak.

Posebno je istaknuo mogućnost osnivanja trgovačkih društava na daljinu za što su već stvoreni uvjeti. Digitalizacija je već ostvarena na trgovačkim sudovima pri komunikaciji između stranaka i sudionika postupka, a ista će se praksa prenijeti i na općinske sudove koji najviše komuniciraju s građanima, dodao je ministar Bošnjaković.

– Važno je osvrnuti se na broj neriješenih postupaka koji se kontinuirano smanjuje, a tendencija je da se ista praksa nastavi i dalje. Pravosuđe mnogi percipiraju loše, no vidljivo je da puno radimo kako bismo poboljšali cijeli sustav, a naši koraci već polučuju pozitivne rezultate – zaključio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik HDZ-ova Nacionalnog odbora za pravosuđe Krunoslav Katičić rekao je kako su u zadnje tri godine zabilježeni veliki pomaci u tom području zahvaljujući kontinuiranom radu i trudu.

– Pristupili smo jednom sistematskom uređenju cjelokupnog pravosuđa, uključujući i segment uprave, a to je i digitalizacija usluga u sudstvu koja će u znatnoj mjeri ubrzati sve procese. Kreće se s brojnim izmjenama zakona koje idu u korist svih građana Republike Hrvatske, počevši od blokiranih i ne libimo se ući u sve probleme koji tište hrvatske građane – rekao je Katičić dodavši ako bez dobrog pravosuđa nema potencijalnih velikih investicija i po tom se pitanju puno toga napravilo.

Potpredsjednik HDZ-a i glavni koordinator Odbora Tomislav Čuljak je naglasio kako je upravo kroz organizaciju stranačkih stručnih odbora HDZ još jednom pokazao da je najsnažnija i najorganiziranija politička stranka u Hrvatskoj.

– Formiran je 21 nacionalni odbor te po 21 odbor u svakoj županiji. U tijeku je formiranje odbora na gradskim i općinskim razinama. Uzmimo za primjer da se u svakoj od 428 općina u Hrvatskoj, unutar svake naše stranačke organizacije, formira barem tri odbora sa po desetak članova. Zamislite koliki je to potencijal stručnih i uglednih ljudi koji aktivno doprinose djelovanju HDZ-a – kazao je Čuljak.

– Upravo kroz rad odbora afirmirali su se i brojni ministri i drugi državni dužnosnici poput Ivana Malenice, Marija Banožića, Josipa Aladrovića, Marka Pavića, Tomislava Ćorića i brojnih drugih. Stranački odbori imali su važnu ulogu u svakoj dosadašnjoj kampanji i dali svoj doprinos svim pobjedama HDZ-a. Tako će biti i ovoga puta, na predsjedničkim izborima na kojima će pobijediti naša kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. Članovi svih odbora sa svih razina daju potporu predsjednici Kolindi. A znamo da je HDZ nepobjediv kad je složan. Zato svi mi moramo stati zajedno i ovoga puta i osigurati pobjedu naše predsjednice. Pobjeda na predsjedničkim izborima neće biti samo pobjeda Kolinde Grabar Kitarović, to će biti pobjeda svakog od nas, to će biti pobjeda HDZ-a. Idemo sa Kolindom u još jednu pobjedu HDZ-a – istaknuo je Tomislav Čuljak.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je uređeno pravosuđe preduvjet dobrog funkcioniranja države, one države koja se stvarala 90-ih godina i od tada ide naprijed predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, što potvrđuje i ova reforma pravosuđa.

– 90-ih godina pri stvaranju Domovine cilj je bila samostalna, suverena i međunarodno priznata država, a potom ulazak u euroatlantske integracije odnosno u NATO savez i tadašnju Europsku zajednicu, današnju Europsku uniju. To smo sve postigli predvođeni HDZ-om i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Smatram da smo kao država u ovih 30-ak godina postigli puno, a na nama je da iz dana u dan radimo na poboljšanju i izgradnji gospodarski jake i socijalno osjetljive zemlje, zemlje visokih demokratskih standarda u kojoj će se svaki građanin bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest i svoja politička uvjerenja osjećati komotno – rekao je predsjednik ŽO Anđelko Stričak.

Okupljene je pozdravila i Marija Jelkovac, predsjednica saborskog Odbora za zakonodavstvo i predsjednica GO Karlovca, te predsjednik Stručnog odbora za pravosuđe Varaždinske županije Kruno Šenbaum.

Uz članove nacionalnog i županijskog odbora za pravosuđe sjednici su nazočili pomoćnik glavnog tajnika Stjepan Adanić, zamjenica glavnog koordinatora državna tajnica Nikolina Klaić, državni tajnik Tomislav Mažar, pomoćnica ministra pravosuđa Sanda Kulić Makar, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, koordinator stručnih odbora Varaždinske županije Željko Racanović.

Sa zajedničke sjednice nacionalnog Odbora za pravosuđe HDZ-a i Stručnog odbora za pravosuđe HDZ-a Varaždinske županije poslane su poruke podrške predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na putu prema osvajanju još jednog mandata na Pantovčaku.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top