Obilježava se 27. obljetnica puma – u Varaždin stigao i premijer Plenković

20.12.2019.

U kapelici sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu danas su položeni vijenci u spomen na 90 poginulih i jednog nestalog te preminule pripadnike Puma, čime je počelo današnje obilježavanje 27. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade.

U Varaždin je stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. – Okupili smo se da iskažemo poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je osnovana prije 27 godina, od 5. bojne Tigrova. Ostavila je ogroman trag u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Proveli su praktički na terenu pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno i za slobodu i za povijest hrvatskog naroda i stoga najmanje što možemo učiniti je biti danas ovdje, iskazati poštovanje prema 90 poginulih i još uvijek, kao što to radi ministar hrvatskih branitelja sa svojim službama, tražiti nestale branitelje zajedno sa svim drugim nestalima u Domovinskom ratu. Ja im još jednom zahvaljujem i njihovim obiteljima poginulih, ranjenih – rekao je Plenković te podsjetio da se Hrvatska vojska prošle godine vratila u varaždinsku vojarnu.

– Meni je drago baš zbog Puma da je ova Vlada u ovom mandatu, i tu želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i državnom tajniku Zdravku Jakupu, odlučila vratiti Hrvatsku vojsku u Varaždin. Osjeća se bliskost s hrvatskim narodom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske i siguran sam da će ta činjenica pridonijeti i motivirati mlade ljude da postanu novi pripadnici Hrvatske vojske – kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade je vijenac položio izaslanikom predsjednice Republike Antom Deurom, izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnikom Anđelkom Stričakom, ministrima branitelja Tomom Medvedom i gospodarstva Darkom Horvatom te državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom. Vijence su također položili pripadnici brigade, branitelji i članovi obitelji, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i lokalnih vlasti sa varaždinskim županom Radimirom Čačićem i zamjenikom gradonačelnika Zlatanom Avarom.

7. gardijska brigada Puma ustrojena je 23. prosinca 1992. godine. Kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Obilježavanje 27. obljetnice Puma završit će prigodnim programom i svečanim postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, slijednika legendarne brigade, na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top