Svečanim postrojavanjem obilježena 27. obljetnica osnutka „Puma”

20.12.2019.

Obilježena je 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade „Puma”. Nakon što su u kapelici sv. Juraja položeni vijenci i zapaljene svijeće uz prisustvo premijera Andreja Plenkovića, održana je sveta misa, a potom i svečano postrojavanje pripadnika 2. MB Pume na Kapucinskom trgu.

Brigadni general Željko Dvekar, drugi zapovjednik 7. gardijske brigade Puma i potpredsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, naglasio je kako se ne smije zaboraviti da su pripadnici 7. gardijske brigade u sudbonosnoj operaciji Oluja prvi probili neprijateljsku crtu i prvi ušli u Knin.

-7. gardijska brigada na 840 dana borbe vraća se u Varaždin. Ukupno je provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 kvadratnih kilometara teritorija. Tijekom ratnih djelovanja poginuo je 91 pripadnik 7. gardijske brigade, a jedan se naš pripadnik nažalost i danas vodi kao nestali. Oko 500 pripadnika 7. gardijske brigade ranjeno je i ozlijeđeno tijekom Domovinskog rata. Kroz brigadu je prošlo 4100 djelatnih pripadnika te 450 mobiliziranih pripadnika – rekao je general Dvekar.

Brigadni general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane rekao je kako je Hrvatska nekad koristila međunarodne postrojbe, a danas je jedna od tih koja znanjem i sposobnošću doprinosi stabilizaciji i miru, ali i promociji Hrvatske u svijetu.

- Kao što smo obećali, ova Vlada vratila je vojsku u Varaždin. Nakon deset godina Pume su se vratile doma. Ali vratili smo i dostojanstvo hrvatskom vojniku, dočasniku i časniku. I na tome ćemo raditi i dalje. Još jednom poručujem kako će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane, ali i Ministarstvo hrvatskih branitelja, nastaviti promicati vrijednosti Domovinskog rata. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog zbog očuvanja naše prošlosti, ali i za našu bolju budućnost – naglasio je Jakop.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anđelko Stričak je istaknuo: -Prije godinu dana vratili smo bojnu Puma u Varaždin. Vratili smo ih doma, u grad iz kojeg su pripadnici 7. gardijske brigade “PUMA” odlazili u obranu i oslobađanje naše domovine ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Na tome još jednom veliko hvala predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću. Danas smo obilježili 27. obljetnicu njihovog osnutka, prisjetili se njihovog slavnog ratnog puta te odali počast njihovim poginulim, nestalom i preminulim pripadnicima. Čestitam im na tome, a aktivnom sastavu želim da s ponosom nose beretku “Puma”.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top