Predsjednik HPK Mladen Jakopović s njemačkim poljoprivrednicima na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu – proračun za poljoprivredu ne smije biti manji

16.01.2020.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u Berlinu je 15. siječnja sudjelovao na Forumu njemačkog udruženja poljoprivrednika Deutscher Bauernverband koji se održava u sklopu Zelenog tjedna – najvećeg sajma poljoprivrede i hrane u Europi, a čiji je Hrvatska ovogodišnji zemlja partner.

Tema foruma, koji je okupio njemačke poljoprivrednike i predstavnike zaštite okoliša, bio je Europski zeleni sporazum i višegodišnji financijski okvir Zajedničke poljoprivredne politike od 2021. do 2027. godine.

Predsjednik HPK, koji je i varaždinski županijski pročelnik za gospodarstvo, financije i europske poslove, istaknuo je sajam Zeleni tjedan i Forum njemačkog udruženja poljoprivrednika kao priliku za predstavljanje naših stajališta vezano za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku.

– Gotovo na svim zajedničkim sastancima u zemlji i EU, HPK ističe kako proračun za poljoprivredu nikako ne bi smio biti manji s obzirom na izazove pred kojima se sektor nalazi. Poljoprivrednici su izvor rješenja za klimu i okoliš, a ne problema. Zato bi svaki dodatni zahtjev za ozelenjivanje trebala pratiti dodatna adekvatna potpora – glavna je poruka koju je na Forumu europskim poljoprivrednicima uputio Jakopović.

Dodao je kako je posebno potrebno da europska poljoprivreda ima jednostavniju administraciju, da je potrebno osigurati jednako kvalitetne prehrambene proizvode u svim zemljama članicama te primjenjivost jednakih standarda za hranu iz trećih zemalja, a također je važno imati više lokalnih vrijednosnih lanaca u poljoprivredi koji će povezivati proizvodnju i tržište kako bi se smanjio pritisak na okoliš.

– Mi u Hrvatskoj se trenutno borimo s rastućim uvozom, niskim cijenama, nedostatkom radne snage te iseljavanjem iz ruralnih područja. S druge strane, možemo sa sigurnošću reći kako je čist okoliš, više od 50 posto Natura područja, naša velika prednost. Iz tog razloga smatramo kako je tijekom izrade strateških planova, ali i odobravanja istih potrebno uzeti u obzir dosadašnji doprinos okolišu, ali i potrebu za razvojem kako ne bismo nastavili s trendom odlaska mladih iz ruralnih područja – kazao je Jakopović u pozdravnom govoru europskim poljoprivrednicima.

Na Forumu je naglašeno kako je 2020. godina važna zbog donošenja odluke u vezi s višegodišnjim financijskim okvirom 2021.-2027. i ZPP-om nakon 2020. te budućim potporama za poljoprivredu. Pored toga, tu je i novo političko vodstvo EU-a koje postavlja visoke ciljeve u zaštiti okoliša i klime. Pregovori u Bruxellesu moraju dovesti do jednostavnije i učinkovitije poljoprivredne politike i sustava potpora u EU. Važno je postaviti ambiciozne ciljeve, ali uz stabilan proračun, dok je usporedo s radom na nacionalnim strateškim planovima važno poštovati načela u pogledu izvedive i realne zelene arhitekture, poručili su europski poljoprivrednici.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top