Kostanjevac o rekonstrukciji dvorca Opeka: Vratiti Vinicu gdje joj je mjesto

20.01.2020.

U Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ u Marčanu u ponedjeljak su predstavljeni projekti rekonstrukcije dvorca Opeka i energetske obnove srednje škole te područne škole u Gornjem Ladanju.

Za projekt „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“, čija je ukupna vrijednost 43.075.612,5 kuna, odobreno je 29.999.999,98 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Prioritetne osi 9 – Obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje. Projekt će se provoditi od 2020. do kraja 2023. godine.

Projekt „Energetska obnova zgrade Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan na adresi Vinička 53, Marčan, Vinica“ vrijedan je 5.586.544,33 kuna nakon provedenog postupka nabave radova, dok je vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 5.845.844,95 kuna. Bespovratna EU sredstva iznose 3.172.495,70 kn (56 %), dok će Varaždinska županija osigurati 2.414.048,63 kuna, od čega je 1.499.984,55 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornje Ladanje na adresi Školska ulica 2, Gornje Ladanje, Vinica“ je 783.297,63 kune nakon provedenog postupka javne nabave, dok je prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednost projekta 791.728,75 kuna. Od toga je 449.899,64 kuna iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 333.397,99 kuna, od čega je 202.472,47 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Projekti energetske obnove financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projektima će se doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 % u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe mjera energetske obnove.

Na predstavljanju projekata bili su i varaždinski župan Radimir Čačić i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je za rekonstrukciju dvorca Opeka rekao da se od nemogućeg došlo do realizacije prvog dijela.

– Ja vjerujem da će sve Vladine komisije i Europske unije, fondova, uzeti u obzir i odobriti 50 milijuna dodatnih kuna, radio se o 90 i nešto milijuna kuna. Sigurno da je to velika, dobra stvar. Vinica je bila zapostavljena sustavno godinama. Ne znam zbog čega, ali tako se dogodilo. Samo želimo na taj način, u zajedništvu Županije, Općine, škole i Vlade RH, postaviti stvari na svoje mjesto, tamo gdje Vinica zaslužuje. Vinica je 1532. godine imala status grada, u Austro-ugarskoj općina 1886., imali smo grofove Kegleviće, Draškovića, Bombellesa. Imali smo prugu, lovstvo, najbolja vina koja su se pila na bečkom dvoru. Grofovi su najbolje sorte sadili na ovom području. Sigurno da su prekrasni arboretum i dvorac i ova škola s dugogodišnjom tradicijom jedan lijepi mozaik koji će imati svoju svrhu i značaj u kulturnom, gospodarskom i turističkom smislu – rekao je Kostanjevac.

– Centar kompetentnosti jedan je od tri u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj. Centar je važan s obzirom na povijest Vinice te na najstariji i najbogatiji arboretum u državi. Ovo je trenutak da vratimo zanimanje učenika za školovanje za poljoprivredna zanimanja, ne samo učenika iz naše županije, nego iz cijele regije i susjednih država –kazala je Rajka Tršinski, ravnateljica Srednja škola „Arboretum Opeka“.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top