Habijan: Integralno rješenje sporova koje ima Grad Varaždin dovelo bi i do konačnog rješavanja baliranog otpada

07.02.2020.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan gostovao je u emisiji „Otvoreni studio“ VTV-a u kojoj je govorio o nekoliko tema.

Jedna od njih je iniciranje integralnog rješenja svih sporova koji terete Grad Varaždin u iznosu od gotovo 500 milijuna kuna. Riječ je o 15-16 sporova koji uključuju T&H Invest, Cezar i Grad Varaždin, zemljišta Banfica 1, Banfica 2, Vilka Novaka, zamjenu i kupoprodaju zemljišta Jalkovec-Brezje, interventno zbrinjavanje otpada, ugovor o koncesiji za balirani otpad.

– U slučaju nagodbe svi sporovi bio se povukli, odrekli bi se zahtjeva. Ako mirnim putem to riješimo, nema opasnosti nastanke štete. Grad će biti u obvezi nešto platiti, no taj je iznos desetorostruko manji od tereta koji prijeti. Također se i olsobađaju nekretnine koje su u sporu i to omogućava daljnji razvoj grada, a rješavaju se i imovinsko-pravni odnosi. To je bio naš uvjet, da se svi sporovi riješe integralno – naglasio je Habijan.

Uz ovu integralno rješenje vezano je i konačno rješavanje baliranog otpada, u roku od 18 do 20 mjeseci.

– Nagodba predviđa ugovor iz 2008. o interventnom zbrinjavanju otpada, u kojem slučaju Varkom ostaje stranka postupka, kao posjednik baliranog otpada. Financiranje ne bi išlo putem obveznica jer nije investicija, a Varkom ima mogućnost povrata PDV-a od 27 milijuna kuna. Trošak je oko 115 milijuna kuna. Trošak Grada Varaždina je 61-62 milijuna, a tu je i obveza općina Petrijanec, Sveti Ilija, Vinica i Trnovec Bartolovečki za 15 tisuća tona baliranog otpada. Čistoćinih je 2,2 milijuna kuna, a Varkomovih oko 35 milijuna. Općine i Grad Varaždin plaćali bi rate jednom godišnje na deset godina. To znači da bi vrlo brzo imali odvoz bala, u roku od 18 do 20 mjeseci – istaknuo je Habijan.

Govorio je i o ekološkim temama poput zabrane pesticida na javnim površinama i sadnji voćnjaka na neiskorištenim zelenim površinama grada.

– Ekološke teme su malo zapostavljene, a vrlo su bitne. Razgovarao sam s Natalijom Svrtan iz udruge „Zemljane staze“. Trebamo pokrenuti inicijative u gradu Varaždinu. Jedna je zabrana pesticida na javnim površinama, što grad Ozalj i grad Zagreb već imaju. Vani su popularni urbani vrtovi. I kod nas treba osigurati prostor za sadnju autohtonih voćnjaka. Tu je i rekreacijska zona Beli kipi za Varaždinke i Varaždince i njihove kućne ljubimce – naglasio je Habijan dodavši da to konačno znači i iskorak na rijeku Dravu.

Još jednom je čestitao NK Varteksu koji je svojim trudom, vizijom i voljom, uz pomoć Središnjeg državnog ureda za sport, započeo s realizacijom nogometnog kampa u Hrašćici, postavljanjem umjetne trave i LED rasvjete u prvoj fazi, s idejama i inicijativama za nastavak.

Habijan je komentirao i moguću gradnju hotela na igralištu Srednjoškolac, odnosno odluku o izmjeni GUP-a koju vezano uz to mora donijeti Konzervatorski ured i prometna struka, pojasnivši zašto je protiv hotela na toj lokaciji.

– Nisam siguran da je to idealna lokacija. Zaključak povjerenstva je da mišljenje trebaju dati Konzervatorski ured i prometna struka. Također, moram reći i da sam protiv prenamjene površine u Koprivničkoj ulici na kojoj je dječji vrtić iz društvene u stambeno-poslovnu. To znači da bi mogao niknuti neboder od deset katova s čime se ne slažem, a to ni stanovnici ne bi željeli.

Dotaknute su i stranačke teme, predstojeći unutarstranački izbori, gdje je Habijan još jednom ponovio svoju podršku predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću za još jedan mandat u vođenju stranke, kao i Anđelku Stričaku za vođenje Županijske organizacije.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top