Varaždin dobiva sklonište za mačke – Habijan: Hvala državi na darovanom zemljištu

13.02.2020.

U četvrtak je novinarima prezentiran projekt budućeg varaždinskog skloništa za mačke koji će se realizirati na prostoru Beli kipi, bivšem državnom zemljištu uz rijeku Dravu.

Davor Skroza, direktor Čistoće, koja već brine o napuštenim mačkama, naglasio je da je zakonska obveza jedinice lokalne samouprave da osigura sklonište za životinje, što se pretežno odnosi na pse i mačke.

– Dosad je zakonska regulativa govorila pretežno o psima, a sada se pojavila i potreba za brigom o napuštenim mačkama, što je veliki problem. Na ovoj lokaciji mi smo inicirali, već godinama pokušavamo, i s prošlom vlasti, međutim nije bilo razumijevanja, ali sad smo uspjeli doći do realizacije ovog projekta. Ovaj prostor od nekih 9 hektara zemljišta koji je bio u državnom vlasništvu dat je Gradu Varaždinu da se naprave sadržaji potrebni ne samo za grad, nego za cijelu županiju – rekao je direktor Čistoće te dodao da će se u prvoj fazi napraviti najvažnije, sklonište za mačke.

– Neka druga faza bi bilo sklonište za pse, da se preseli. A imamo i prijedlog da se uredi oporavilište za divlje životinje koje bi se nakon oporavka pustile natrag u prirodu – pojasnio je Skroza.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica istaknula je da važnost funkcioniranja sustava za napuštene životinje.

– Imamo udrugu Spas koja vrijedno obavlja svoj posao, a proračunska smo im sredstva povećali za duplo. Međutim, nije uvijek stvar u novcima, ponekad je stvar i u ovim nekim drugim stvarima poput lokacije i smještaja. Mi nismo pobornici nekakvih privremenih rješenja. Nažalost, malo smo duže čekali da se riješi cijela situacija s tzv. Belim kipima, ali sad je riješeno tako da ćemo moći sustavno riješiti i pitanje zbrinjavanja mačaka i pasa, ali i divljih životinja. Čistoća je tu uskočila u ovoj međufazi, znamo da već sada brine za mačke. Oni su registrirani za sve te djelatnosti, tako da očekujemo od njih i to da vode cijelu ovu priču – kazala je Malenica koja je najavila korištenje europskog novca za ovu priču.

– Veći dio toga moći ćemo prijaviti na EU fondove, međutim ovu inicijalnu fazu financirao bi Grad Varaždin. Imamo osmišljen jedan model gdje ovo ne bi bilo samo prihvatilište za mačke, već bismo tu imali i veterinara, razmišljamo o par modela koji bi tu cijelu priču napravili održivom – dodala ja Malenica.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan zahvalio je državi na darovanju zemljišta.

– Zahvaljujem resornom ministru koji je shvatio važnost ovog projekta i koji je odlučio da se ova državna imovina dodijeli i daruje Gradu Varaždinu. Vidi se da veza između grada i države dobro funkcionira. Državi nije problem darovati nekretninu, ali bitno je da postoji namjena i jasna svrha za ono što se misli na ovom području napraviti. Relativno kratko vrijeme je prošlo od kad je održan taj sastanak u Zagrebu i danas već počinjemo s realizacijom projekta – izjavio je Habijan.

Na prostoru budućeg skloništa za mačke u Varaždinu bila je i Natalija Svrtan iz Udruge Prijatelji životinja.

– Ovo je jako dobro rješenje jer u Varaždinu se, nažalost, povećava broj napuštenih mačaka. Tvrtka Čistoća prepoznala je važnost zbrinjavanja napuštenih životinja, a ujedno i zaštitu zdravlja i ljudi i njihovih ljubimaca jer upravo napuštene životinje predstavljaju velik javnozdravstveni problem. Udruga Prijatelji životinja i nacionalna mreža udruga za zaštitu životinja prepoznala je važnost ovog projekta i podržala je tvrtku Čistoća i potrudila se da se ovaj projekt što prije realizira – rekla je Svrtan dodavši da ima sve više napuštenih životinja, a broj mačića i pasa se sve više povećava.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top