Stričak glasao protiv izvješće o radu HRT-a: Izvješće nisam mogao podržati i zbog kršenja ustavnih prava uposlenika u Centru Čakovec-Varaždin

03.03.2020.

Saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak, ostao je dosljedan sam sebi i glasao je u Hrvatskom saboru protiv izvješća o poslovanju HRT-a za 2016., 2017. i 2018. godinu.

„Za sva tri izvješća glasao sam protiv, a glasati ću protiv i ubuduće dok se ne ispuni sve dogovoreno vezano za povratak dopisništva HRT-a u Varaždin. Također, izvješće nisam mogao podržati i zbog kršenja ustavnih prava uposlenika u Centru Čakovec-Varaždin“, objavio je Stričak na svom Facebook profilu.

Naime, Stričak je bio protiv iako je većina drugih zastupnika HDZ-a bila za. Svoj stav o radu HRT-a, prije svega onome koje se odnosi na dopisništvo u Čakovcu, odnosno odnedavna i u Varaždinu, Stričak je jasno rekao prije desetak dana prilikom rasprave u Saboru kada je njegovo izlaganje mogao čuti i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

– Najprije bih zahvalio što ste ispravili onu nepravdu koja je učinjena za vrijeme bivše uprave, a to je da je centar studija HRT-a Varaždin-Čakovec preseljen u Čakovec. Po meni je bilo suludo da se seli HRT iz svog prostora u Varaždinu u Čakovec gdje se trenutačno nalazi u najmu, znači gore nema niti svoj prostor. U razgovoru s vama proteklih godinu-dvije došli smo do jednog rješenja, a to je da je Varaždinska županija osigurala prostor, opremila ga i ove godine je započeto emitiranje ili je trebalo započeti, iz Varaždina. Međutim, mislim da nije ispunjen dogovor do kraja. Naime, bilo je dogovoreno da Županija dade i opremi prostor, a da ćete vi točno imenovati osobe koje će raditi u tom dopisništvu u Varaždinu. Ja vas molim da to odradite do kraja i da se točno zna tko je novinar HTV-a u Varaždinu – poručio je tada, za vrijeme rasprave o radu HRT-a, Stričak.

Stričak je tada u svom govoru otišao i dalje te postavio pitanje ravnatelju HRT-a što planira napraviti po pitanju, kako je sam naveo, kršenja prava zaposlenika.

– Radna inspekcija je utvrdila da se u centru Čakovec-Varaždin krše ljudima ustavna prava. I sad ja postavljam pitanje, da se u jednom ministarstvu dogodi da se 4/5 zaposlenika žali, potpiše peticiju, radna inspekcija utvrdi i potvrdi njihove navode, koliko bi taj ministar ostao ministar? Vjerojatno više nijednu sekundu. S obzirom da sam siguran da niste bili upoznati s ovim slučajem, pa sam imao potrebu iznijeti vam ga ovdje u Hrvatskom saboru, postavlja se pitanje hoćete li nešto konkretno poduzeti po ovom slučaju, a naravno i po onim slučajevima neprimjerenih zaobilaženja bitnih lokalnih tema za područje Varaždinske županije – pitanje je Stričaka.

Nakon svih ovih kritika Stričak je upravo iz spomenutih razloga glasao protiv izvješća o radu HRT-a.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top