Predstavljena idejna rješenja Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin u Domovinskom ratu

06.03.2020.

Policijska uprava varaždinska u suradnji s Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i Društvom arhitekata Varaždin organizirala je otvorenje izložbe natječajnih radova idejnog rješenja Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin u Domovinskom ratu.

Spomen područje izgradit će se u Milčetićevoj ulici u Varaždinu kod zgrade Policijske uprave. Na natječaj za izradu idejnog rješenja pristiglo je osam prijava, a ocjenjivački je sud jednoglasno odlučio o najboljem, dok su, uz pobjednički, nagrađena još dva projekta.

- Nakon 29 godina, PU varaždinska krenula je u projekt s Udrugom specijalne jedinice policije RODA Varaždin i ostalim udrugama na izgradnji jednog spomenika koji će imati cilj i svrhu prezentacije Domovinskog rata i obilježavanja žrtava, svih 37 policijskih službenika koji su dali svoje živote za našu domovinu – naglasio je načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

Dražen Krtanjek, predsjednik Povjerenstva za izgradnju Spomen obilježja, rekao je kako su ova idejna rješenja vrhunac godine i pol dana rada. Dodao je i da su s rješenjem koje je odabrano jako zadovoljni.

- To je jedno moderno rješenje, no s tradicionalnim elementima, rješenje koje ima duboku simboliku i koje će se izvrsno uklopiti u koncept ulice i dati jednu dodatnu vrijednost tom cijelom kvartu – rekao je Krtanjek dodavši kako bi u idealnim uvjetima spomen obilježje moglo biti završeno u rujnu.

Predsjednik Komisije za odabir natječajnog rješenja Antonio Grgić dodao je kako je ovo jedan u nizu projekata za koje Društvo arhitekata Varaždin provodi natječaj, a gdje se stvara jedna nova vrsta spomeničke plastike i arhitektonsko-urbanističko-likovnog oblikovanja spomenika.

- Radi se o tome da mi formiramo novi mali trg u Varaždinu koji će biti posvećen poginulim policajcima. Donosimo u grad jednu novu arhitektonsku, urbanističku, ali i likovnu notu jer se radi o rješenju koje je skulpturalno, ali i arhitektonsko i urbanističko – rekao je Grgić.

Iza pobjedničkog idejnog rješenja stoje Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić.

- Nit vodilja bila je izrada jednog interaktivnog spomenika koji je u ovom slučaju spomen ograda, gdje se stvara posebna memorijalna os, da zainteresira i privuče prolaznike. 37 stupova poginulih i nestalih policajaca PU varaždinske naglasili smo posebno, to su kromirani čelični stupovi koji se ističu među ostalim stupovima koji su od čelika, a koji s vremenom hrđa i stari, pa tih 37 s vremenom dolazi sve više do izražaja – rekao je Domagoj Kolonić naglasivši kako će u večernjim satima tih 37 stupova biti naglašeno led svjetlima.

Izložba je otvorena u Starom gradu, a u sklopu otvorenja organizirano je predstavljanje radova i razgovor s autorima.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top