Stričak za eVaraždin: »A što je to lokalni HDZ napravio loše ili protiv svojih građana?«

15.04.2020.

Sa saborskim zastupnikom HDZ-a Anđelkom Stričakom razgovarali smo povodom posljednjih istraživanja stranačkih rejtinga, koja pokazuju kako je uslijed borbe protiv korona virusa HDZ ponovno postao prvi izbor hrvatskih građana.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, mora se priznati, bio je nikad žešći u svojim odgovorima, pri čemu se dotaknuo i kritika koje varaždinski župan Radimir Čačić upućuje hrvatskoj vladi i vladajućoj stranci, ali i svojega protukandidata na odgođenim unutastranačkim izborima, Siniše Jenkača. Nismo preskočili ni pitanje o raspuštanju nekih lokalnih organizacija HDZ-a, kao ni pitanje o poziciji u kojoj se HDZ trenutno nalazi kao koalicijski partner Reformista i Nezavisne liste Ivana Čehoka. U nastavku stoga saznajte kakav rezultat HDZ-a Anđelko Stričak očekuje na predstojećim lokalnim izborima, te vidi li možda u kome koalicijskog partnera...

Vlada trenutno uživa povijesnu razinu potpore građana, koju, slažu se politički analitičari, vladajuća stranka može valorizirati samo ako se u najkraćem roku raspišu izbori. Možemo li parlamentarne izbore očekivati već na ljeto?

U pravu ste. Aktualna Vlada premijera Plenkovića uživa nikad veću potporu: 94 posto građana smatra da Vlada u borbi s epidemijom korona virusom poduzima odgovarajuće mjere, 80 posto da se Vlada dobro nosi s posljedicama korona virusa, a preko 50 posto da Hrvatska ide u dobrom smjeru - što se nije dogodilo od 90-ih godina. Također, HDZ je po svim istraživanjima prva opcija biračima.

Niste odgovorili na pitanje očekuju li nas na ljeto izbori?

Bez obzira kada će se izbori održati, nebitno da li na ljeto ili na jesen, HDZ će pobijediti. Zar zaista smatrate da će birači eksperimentirati s SDP-om i Bernardićem?! Podsjetit ću vas, kada se pojavila epidemija najprije ga danima nije bilo, potom se pojavio i izjavio nešto u stilu da su mjere preuranjene i prestroge; potom su opet prolazili dani, da bi nedavno izjavio da se u svemu kasni, itd. Iz svega se može iščitati jedno potpuno nesnalaženje SDP-a i njegovog vodstva, kao i ostatka oporbe u ovim zaista teškim i kriznim vremenima.

Za lokalne izbore vjerojatno ćete ići s porukom kako je na područje županije tijekom četiri godine aktualne Vlade uloženo dvije milijarde kuna. Međutim, župan Čačić već je poručio kako su županijski projekti isključiva zasluga županijske vlasti, a isto će reći i svi drugi načelnici i gradonačelnici koji nisu iz redova HDZ-a. Jeste li uvjereni da će vaša poruka doprijeti do građana?

Točno, u mandatu aktualne Vlade predvođene HDZ-om na području Varaždinske županije investirano je, investira se ili su u pripremi investicije u vrijednosti oko dvije milijarde kuna. Svjedoci ste, da kad god sam pričao o tim investicijama uvijek i svugdje sam naglasio i zasluge koalicijskih partnera od lokalne, preko županijske do državne razine. Naglašavam: uvijek i svugdje. Stoga je u ovakvim slučajevima dobro povući usporedbu. I prije su postojali premijeri, župani, gradonačelnici i načelnici, kojekakve kukuriku i ine koalicije. Nažalost, bez ikakvih rezultata.

Nastavno na posljednje pitanje, neki su mišljenja kako ste se propustili oštro suprotstaviti županu – ne samo u posljednjem slučaju, nego i u više drugih navrata kada je žestoko kritizirao Vladu. Kako to komentirate?

Nisam primijetio da se, osim mene, ikad i itko od HDZ-ovaca suprotstavio g. Čačiću. Međutim, zanimljivo je to da pojedinci neke njegove stavove iščitavaju kao napad na Vladu, a kada njegov saborski zastupnik podrži tu istu Vladu, onda to prođe ispod radara. Ali, kada već raspravljamo o koaliciji s Reformistima, naglašavam da je na Županijskom odboru ta odluka prošla jednoglasno, isto kao i odluke da g. Alen Runac bude kandidat za predsjednika Županijske skupštine, a Nadica Dreven Budinski predsjednica našega Kluba vijećnika.

Mogu se čuti i kritike na račun vođenja varaždinskog HDZ-a, odnosno razmišljanje da je Damir Habijan preuzimanjem dužnosti predsjednika Gradskog vijeća izgubio svaku šansu u ponovnoj kandidaturi za gradonačelnika. Što vi kažete?

Kao i inače u životu, ako se odlučiš nečim baviti moraš se u to i uključiti. Ne možeš igrati nogomet, rukomet ili tenis, da ne nabrajam... – s tribina. Moraš zaigrati. Isti princip vrijedi i u politici. Na izbore ideš da budeš u poziciji i pokažeš da znaš i možeš provesti svoj program na kojem si dobio povjerenje građana. Da pokažeš da su ti građani na prvom mjestu i da ne namjeravaš prokockati njihovo povjerenje. Moram priznati da sam pomalo iznenađen tim vašim pitanjem. Ja ni od koga nisam čuo takve kritike, barem ne od iole relevantne osobe. A sigurno neće ti i takvi, a bome ni SDP i ostaci ostataka Živog zida, ili slični, odlučivati o našim kandidatima. Ponovno napominje da g. Habijan i Gradski odbor rade jako dobro. O tome nam govori brojka o nikad više predsjednika vijeća mjesnih odbora. Koliko ono predsjednika VMO-a ima SDP? Ako se ne varam, nijednog.

Navedene ili slične kritike dolaze iz dijela HDZ-a koji je odlučio podržati Sinišu Jenkača za predsjednika. Zašto vi smatrate da ste bolji izbor od njega?

Osim njegovog, Gradskog odbora Novi Marof, i Općinskog odbora Ljubeščica, ne znam tko ga je još podržao (Sinišu Jenkača, op.), a HDZ je na području Varaždinske županije organiziran u 28 gradskih i općinskih organizacija. Kada se steknu uvjeti nastaviti ćemo s unutarstranačkim izborima, a članstvo će kao i na prethodnim izborima reći svoje.

U posljednje vrijeme raspustili ste nekoliko gradskih organizacija HDZ-a (Ludbreg, Varaždinske Toplice...). Iz kojeg razloga, i ne smatrate li da bi spomenuto moglo onemogućiti kvalitetniju pripremu HDZ-a za lokalne izbore?

Za lokalne izbore bit ćemo spremni u svim sredinama, u svakoj općini i gradu, bez obzira na raspuštanja i neraspuštanja. Sve odluke Županijskog odbora su potvrđene na stranačkim tijelima državne razine.

Hipotetski, tko je za vas najprihvatljivji koalicijski partner za sljedeće lokalne izbore: Reformisti, HNS ili Nezavisna lista Ivana Čehoka?

Prvi izbori koji se održavaju su parlamentarni izbori. Na njih, za sada koliko mi je poznato svaka od navedenih političkih opcija izlazi samostalno. Tek nakon parlamentarnih izbora, koje ćemo prema svim anketama dobiti, krećemo u pripremu za lokalne...

Jeste li uvjereni da HDZ ima dovoljno snage da mjesto župana ili gradonačelnika Varaždina osvoji samostalno?

A što su to gradski ili županijski HDZ loše odradili? Jesu li nam minus sve te silne investicije u zdravstvo, školstvo, zaštitu okoliša, komunalnu infrastrukturu, izgradnju poduzetničkih zona? Je li nam minus zauzimanje za povratak institucija u Varaždin, npr. HRT-a ili hrvatske vojske? Je li nam minus dodjela zemljišta, a potom i povećanje proračuna Sveučilištu Sjever? Što je to gradski i županijski HDZ odradio loše i protiv svojih građana? Za što je to konkretno kriv?

Aktualni mandat lokalne vlasti karakterizira određena pat-pozicija stranaka („svi sa svakim negdje nešto“). Što biste rekli, imaju li građani od evidentnog pritajenja političkih tenzija većih koristi nego da je situacija uobičajena?

U prethodnom Kukuriku mandatu županijske, a naročito gradske vlasti, imali smo situaciju da se tadašnji koalicijski partneri SDP i HNS ni oko čega nisu mogli usuglasiti. Prisjetite se onih situacija kada su si uoči sjednica Gradskog vijeća znali naručitivati si i prosvjednike...Zamisli, imaš većinu, ne možeš se ni oko čega usuglasiti, pa si još naručiš i prosvjednike da prozivaju oporbu. Smatrate li da je povratak na to dobrodošao? Sada, međutim, građani mogu birati između jedne takve tragikomične politike (ničega) predvođene SDP-om ili politike rezultata (investicija) koju predvodi HDZ.

Odlučili ste se boriti za još jedan mandat na čelu HDZ-a. Hoćete li krenuti i po treći mandat saborskog zastupnika?

O tome ćemo najprije na stranačkim tijelima, ali mogu najaviti da da...

eVaraždin.hr

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top