Habijan: Mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima moraju se odnositi na sve poslovne subjekte koji djeluju u gradu Varaždinu

23.04.2020.

Povodom nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u četvrtak je uz vijećnike iz Kluba vijećnika HDZ-a Damira Laljeka, Roberta Puju i Vjerana Strahonju održao konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli stavove vezane uz mjere za pomoć poduzetnicima i gospodarstvenicima čije poslovanje je ugroženo radi krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

„Klub vijećnika HDZ-a Grada Varaždina na sutrašnjoj će sjednici Gradskog vijeća predložiti da se mjere za pomoć obrtnicima i trgovačkim društvima, kao primjerice oslobađanje od plaćanja komunalne naknade i doprinosa, mogu primijeniti na sve poslovne subjekte koji djeluju na području grada Varaždina, ne samo na one registrirane u Varaždinu. Mnogo obrtnika i malih poduzetnika koji djeluju u našem gradu registrirani su u susjednim općinama, no ako su sve ove godine bili ovdje kada je trebalo sredstva putem poreza uplaćivati u gradski proračun, onda isto tako u ovoj situaciji, kao i drugi, moraju biti oslobođeni određenih davanja i moraju moći koristiti mjere pomoći“, rekao je Damir Habijan.

Također, predložit će da se mjere primijene i na one poslovne subjekte kojima odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite nije onemogućeno poslovanje, ali zbog općepoznatih okolnosti ne ostvaruju nikakve prihode, poput hostela ili hotela u gradu Varaždinu.

Cilj HDZ-a Grada Varaždina je da svojim amandmanima na nadolazećoj sjednici pojača predložene odluke i da slijedi intencije Vlade na lokalnoj razini u ozbiljnim mjerama pomoći poduzetnicima, pod naglaskom na sve poduzetnike. Iza tih odluka treba slijediti rebalans proračuna i na prihodovnoj i na rashodovnoj razini.

HDZ Grada Varaždina apelira na aktere u Županiji i Gradu da prilikom donošenja poduzetničkih mjera ne igraju ping pong kao što je to bio slučaj prilikom e-Propusnica.

„U fond koji je osnovan od strane Županije za pomoć poduzetnicima nisu uključeni oni poduzetnici koji su na području grada Varaždina, što je diskriminirajuće. Prema stavu predsjednika ŽO HDZ-a Anđelka Stričaka, kao i naših vijećnika u Županijskoj skupštini, jedan od uvjeta da glasaju za odluku za osnivanje fonda jest taj da se u njoj ne diskriminiraju obrtnici s područja grada. Zato inzistiramo i na tome da se odluka o kojoj će se glasati na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina ne odnosi samo na poduzetnike koji su registrirani samo u gradu Varaždinu već na sve one koji djeluju na području Grada“, istaknuo je Habijan te dodao da je važno da svi zajedno donesu mjere koje su sveobuhvatne, uključive i koje idu u korist obrtnika, malih poduzetnika i građana, koji uostalom i pune naš proračun.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top