Na varaždinskom groblju odana počast poginulim i preminulim sudionicima akcije Bljesak

01.05.2020.

Na današnji dan prije 25 godina započela je vojno-redarstvena operacija Bljesak kojom su postrojbe hrvatske vojske i policije u svega 31 sat oslobodile više od 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije. U akciji je poginuo ili smrtno ranjen 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U spomen na sve poginule i preminule, u petak su kod Križa hrvatskih branitelja na varaždinskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Među brojnim okupljenima bio je i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“ Dražen Vitez koji se prisjetio tijeka akcije.

-Akcija Bljesak otvorila je vrata prve dvije akcije Oluje. Rode su dobile zadatak u sektoru specijalne policije da s nekoliko jedinica imaju smjer napada od istoka prema zapadu, a strateški cilj bio je spriječiti komunikaciju Okučani – Pakrac koja je bila žila kucavica za opskrbu neprijateljskih snaga i vojnika. Specijalna jedinica krenula je ujutro u 5 sati. Bila je to jedinstvena operacija koja je išla bez borbene pripreme, dakle bez topovskih i ostalih oružja, kako bi se iznenađenje u potpunosti isplatilo. Mi smo imali dvojicu teško ranjenih na početku, ali daljnjim napredovanjem, svladavanjem neprijatelja, vrlo brzo smo ovladali prostorom i već negdje oko 16 sati smo bili na zadanoj točci kod sela Trnakovac gdje smo se spojili s Hrvatskom vojskom. Na taj smo način prekinuli tu komunikaciju i obavili zadaću, a jedinica je radila besprijekorno – kazao je Vitez i dodao: -Imali smo još jednu zadaću, uspostaviti policijsku postaju u selu Rajčićima, što smo i učinili zajedno sa svim skupnim snagama Specijalne policije i pripadnicima Hrvatske vojske koji su djelovali na autoputu, do granice s Bosnom i Hercegovinom. Svi smo bili vrlo ponosni, a ponosni smo i danas, što smo sudjelovali u toj akciji, dali joj veliki doprinos i što je akcija uspješno obavljena. Akcija Bljesak pokazala je da hrvatska vojska i policija imaju znanja i iskustva i da su spremni i za sve druge zadaće.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočio je i saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak. .Naravno da su i u ovoj operaciji sudjelovale postrojbe s područja Varaždinske županije i to 104 brigada HV-a i Specijalne jedinice policije Roda. Sama vojno-redarstvena operacija je izvedena besprijekorno, odnosno u svega 31 sat oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije. Bljesak je također nagovijestio da su postrojbe hrvatske vojske i policije spremne tj. opremljene, naoružane i osposobljene za oslobađanje svih preostalih okupiranih područja što je i učinjeno tri mjeseca kasnije VRO Oluja – kazao je zastupnik Stričak, istaknuvši kako smo danas suočeni s novim prijetnjama i izazovima: -Na prvoj crti obrane i u borbi s epidemijom korona virusa su i brojni branitelji, uključeni u rad civilne zaštite i vatrogasaca. Opet su tu da pomognu svom hrvatskom narodu i svim građanima. Stoga se s ponosom prisjećamo žrtve naši branitelja, svih poginulih i preminulih.

Uz Viteza i Stričaka, svečanosti su nazočili varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, predstavnici PU varaždinske te predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top