Hrvatske ceste provode studiju izvedivosti buduće obilaznice od Hrašćice prema Nedelišću

04.05.2020.

U izradi je idejni projekt nastavka izgradnje obilaznice grada Varaždina koja bi, nakon što se izgradi, trebala rasteretiti promet koji s istočne strane, preko postojeće Podravske magistrale, prolazi kroz Varaždin, ali bi trebala dodatno povezati i olakšati promet između Varaždina i Čakovca. Riječ je o obilaznici o kojoj su nedavno na radnom sastanku razgovarali rukovoditelj Poslovne jedinice Varaždin, Hrvatskih cesta, Davor Bobičanec te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić.

Naime, ta buduća obilaznica spojila bi se sa obilaznicom oko Nedelišća i Pušćina te bi, kako je naglašeno, osim rasterećenja prometa kroz Varaždin puno bolje povezala Čakovec i Varaždin.

Kako je potvrdio rukovoditelj Poslovne jedinice Varaždin, Hrvatskih cesta, Davor Bobičanec, trenutno se provodi faza izrade studije izvedivosti u kojoj se razmatra nekoliko varijanti, odnosno trasa cesta, koje spajaju gradove Varaždin i Čakovec. Nova obilaznica išla bi od Hrašćice, preko kanala, potom rijeke Drave pa desno do G. Kuršanca i spoja na istočnu obilaznicu Nedelišća.

Njen nastavak od Hrašćice prema Nedelišću treba predvidjeti prostorno-planskom dokumentacijom, potom izraditi potrebne studije i prići projektiranju.

– Sve promatrane varijante nalaze se većim dijelom u Varaždinskoj te manjim u Međimurskoj županiji. U njihovoj razradi korištena je trenutno važeća prostorno-planska dokumentacija za područja u kojima se nalazi zahvat. U Prostornom planu Varaždinske županije nedostaje koridor za novu cestu od Varaždina do Čakovca, a koji bi se nastavljao na koridor iz Međimurske županije. Isto vrijedi i za Prostorni plan uređenja Općine Sračinec. U Generalnom urbanističkom planu Grada Varaždina osiguran je prostor za prometnicu smjera Varaždin – pojasnio je Bobičanec te dodao da je u svim navedenim prostornim planovima Međimurske županije planirana spojna cesta Čakovec – Varaždin radi što boljeg povezivanja ta dva regionalna središta sjeverozapadne Hrvatske.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top