Sa sjednice hrvatske Vlade stigla odlična vijest za Općinu Sveti Ilija – donijeta odluka o početku izgradnje nove škole

07.05.2020.

U općini Sveti Ilija uskoro će početi realizacija kapitalnog projekta – izgradnja nove školske zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor” u Svetom Iliji. Naime, na sjednici održanoj u četvrtak hrvatska je Vlada donijela odluku o početku izgradnje nove škole.

Planirana vrijednost projekta je oko 56 milijuna kuna, a s 80 posto financirat će ga država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će Varaždinska županija osigurati 15, a Općina Sveti Ilija 5 posto potrebnih sredstava. Rok za izgradnju je 18 mjeseci.

U novom će objektu i djelatnici škole i učenici imati mnogo bolje uvjete za rad, uz to, omogućit će se i jednosmjenska nastava u školi koja je prošle godina proslavila svoj 180. rođendan.

Radi se o povijesnom projektu za Općinu Sveti Ilija, o najvećem ulaganju otkad postoji općina, istaknuo je općinski načelnik Marin Bosilj. -To je ulaganje u obrazovanje u najvećem iznosu na području Varaždinske županije od kada postoji Republika Hrvatska .Prva građevinska dozvola izdana je pred više od 17 godina i samim time vidi se kako je bilo teško doći do jednog ovakvog povijesnog i kapitalnog projekta za našu malu općinu – kazao je načelnik Bosilj zahvalivši prije svega premijeru Andreju Plenkoviću koji je, kako kaže, unatoč ovoj krizi prepoznao važnost obrazovanja, razvoja sela i ruralnih sredina:

-Premijer Plenković ovdje je imao ključnu ulogu i od srca zahvaljujem u osobno ime, kao i u ime svih naših žitelja. Da nije bilo njega, sigurno ne bi bilo ni ovog projekta. Naime, od 2003. mijenjale su se vlade i premijeri i svi su imali priliku osigurati novce u proračunu za gradnju škole, ali na žalost, nitko to nije učinio do današnjeg dana, kada je ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem donijela takvu odluku. Zahvaljujem i resornoj ministrici Blaženki Divjak čija je uloga također važna, kao i uloga našeg saborskog zastupnika Anđelka Stričaka bez čijeg angažmana, upornosti i brige da ovaj projekt prođe, sigurno ne bi došlo do njegove realizacije. Gospodin Stričak je na dnevnoj bazi brinuo o tome da Vlada donese takvu odluku. Zahvaljujem i županu Radimiru Čačiću na njegovoj brizi i udjelu Županije u sufinanciranju projekta, kao i resornom pročelniku Miroslavu Huđeku, ravnateljici naše škole Anđelki Rihtarić, zatim županijskoj vijećnici iz naše općine Nadici Dreven Budinski te bivšim načelnicima Ivici Minđeku i Franji Korparu koji su započeli ovaj projekt u vidu otkupa zemljišta i i izrade projektne dokumentacije.

Načelnik Bosilj zahvalio je i svojem zamjeniku Dejanu Hrastiću te svim zaposlenicima Općine, ali i žiteljima Općine Sveti Ilija koji su bili strpljivi svih ovih godina. -Sretni smo do neba – zaključio je načelnik Bosilj.

Sretan i ponosan je i saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak: -Veseli me da smo nakon petnaestak godina koliko se priča, odnosno priprema investicija izgradnje nove osnovne škole u Svetiom Iliji stigli do faze izgradnje. To se postiglo suradnjom, odnosno vertikalom vlasti općina – županija - država. Ono o čemu su mnogi prije nas pričali, mi evidentno provodimo u djelo.

Stričak je dodao da će se realizacijom ove investicije podići i standard održavanja nastave, ali isto tako i standard života svih mještana Svetog Ilije. -U svakom manjem mjestu upravo je škola centar zbivanja društvenog, sportskog, kulturnog života. Realizacija ove investicije je još jedan dokaz da aktualna vlada premijera Plenkovića od svih dosadašnjih vlada vodi daleko najveću brigu o razvoju Varaždinske županije – zaključio je Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top