Habijan zatražio provjeru kakvoće zraka u naselju Vilka Novaka: U pitanju su dva interesa i prava

01.06.2020.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan, predsjednik 2. Temeljnog ogranka HDZ-a Saša Vurušić i članica Vijeća 2. mjesnog odbora Biserka Keliš u ponedjeljak su u Ulici grada Koblenza u Varaždinu predstavili inicijative za razvoj naselja Vilka Novaka.

Damir Habijan je podsjetio je da je u proteklih nekoliko godina na području Vilka Novaka izgrađen cijeli niz novih stambenih zgrada, dijelom po programu POS-a, a dijelom od strane privatnog investitora – gotovo 500-tinjak novih stanova i 1000 novih stanovnika na području 2. mjesnog odbora u novom i najmlađem stambenom kvartu u gradu Varaždinu. Istaknuo je da je, nakon nekoliko godina zastoja u radovima, napokon završena nova POS zgrada u Ulici grada Koblenza te se očekuje da uskoro krene i gradnja četvrte zgrade po programu POS-a.

– Svaka izgradnja novog stambenog kvarta, odnosno naselja, zahtijeva dobro planiranje, što znači da se osim stambenih jedinica, stanovnicima moraju ponuditi i ostali osnovni sadržaji koji jedno naselje čine samoodrživim. Upravo zbog toga, 2. Temeljni ogranak HDZ-a će, u suradnji sa stanarima koji su iskazali interes i koji prebivaju na području ovog naselja, putem Mjesnog odbora i neposredno, Gradu Varaždinu uputiti nekoliko inicijativa za razvoj naselja Vilka Novaka. Prije svega, mišljenja smo kako pored stambenih zgrada koje su ovdje izgrađene, ovo naselje treba više zelenih površina. Konkretno predlažemo formiranje parkovnih površina i dječje igralište. Također, predlažemo novi poslovni prostor: u POS zgradi koja je pred useljenjem nalazi se poslovni prostor koji bi putem Mjesnog odbora trebalo ustupiti na raspolaganje udrugama, građanima na području 2. mjesnog odbora, a po uzoru na Mjesni odbor Banfica. Navedeni prostor mogle bi koristiti udruge građana za svoje aktivnosti kao i Mjesni odbor za svoje potrebe – rekao je Habijan.

Također se predlaže nastavak uređenja i proširenje šetnice koja izlazi na zaobilaznicu te da se u budućnosti razmisli i o njezinom otvaranju za promet, a sve kako bi se izbjegle gužve na Kućanskoj rampi.

– Kada govorimo o problemu Kućanske rampe, i dalje smo mišljenja da je pretvaranje pothodnika u Miškininoj u podvožnjak najbolje i najekonomičnije rješenje, kako smo i predlagali još 2017. godine – dodao je Habijan.

Habijan je dodao da je kao predsjednik Gradskog vijeća, ali i kao sumještanin na području ovog naselja, primio brojne upite građana u vezi emisija štetnih plinova iz tvorničkog kruga VIS Promotex d.o.o.

- Sukladno odredbama Zakona o zaštiti zraka, 28. svibnja 2020. godine uputio sam dopis Službi inspekcijskog nadzora zaštite okoliša u kojem sam, između ostalog, zatražio provjeru kakvoće zraka, odnosno utvrđenje da emisije nisu štetne po zdravlje stanovnika ovog naselja. U pitanju su dva interesa i prava - pravo građana na čist i kvalitetan zrak i pravo poduzetnika na obavljanje djelatnosti. Uvjereni smo da u ovom slučaju oba interesa mogu biti zadovoljena uz poštivanje svih zakonskih odredbi - rekao je Habijan.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top