Ministar Ćorić i direktor Hrvatskih voda Đuroković obišli radove na izgradnji nasipa u općini Cestica vrijedne 25 milijuna kuna

11.06.2020.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u društvu saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, direktora VGO Danijela Bunića te načelnika Općine Cestica Mirka Korotaja i općinskog vijećnika Tomislava Lazara obišli su radove na izgradnji nasipa u općini Cestica vrijedne 25 milijuna kuna. Đuroković je, govoreći o gradnji nasipa, podsjetio na situaciju koja je općinu Cestica zadesila 2012. godine.

„Sjećamo se svi nemilog događaja iz 2012. godine kada je na ovom području bio probijen nasip i štete koje su pretrpjeli mještani. Nakon što smo izprojektirali cijeli zahvat, ukazala se mogućnost korištenja europskih fondova putem prekogranične suradnje iz Interrega Slovenija – Hrvatska”, što smo iskoristili i prišli izvođenju samih radova” izjavio je direktor Hrvatskih voda naglasivši kako je ukupna vrijednost radova 25 milijuna kuna.

Preko europskih fondova osigurano je 9 milijuna kuna, dok 16 milijuna daje Vlade Republike Hrvatske putem Hrvatskih voda.

„To je okvir koji će biti dostatan da završimo 3,7 kilometara nasipa koji će pružiti sigurnost za više od 3 tisuće stanovnika. Nasip smo mjestimično nadvisili i jedan metar, ojačali ga, tako da smo uvjereni da onakvih katastrofičnih događaja iz 2012. godine više neće biti”, poručio je Đuroković.

Ministar Ćorić naglasio je kako veseli činjenica da su na području Varaždinske županije u tijeku brojne investicije među kojima i gradnja nasipa.

„Radovi na nasipu u ovom pograničnom dijelu daju nam za pravo vjerovati da ćemo dugoročno riješiti problem eventualnog plavljenja koji je u jednom trenutku zadesio ovo područje”, rekao je ministar Ćorić dodavši da će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i dalje biti na raspolaganju.

Direktora VGO Bunić podsjetio je koji se sve radovi provode na održavanju i prevenciji obrane od poplava, a u vrijeme velikih voda mjere aktivne obrane od poplava.

„Radovi održavanja između ostalog obuhvaćaju uređenje korita, regulacije, izmuljivanje, uklanjanje naplavina i sl. Izvode se u svim općinama i gradovima županije, godišnje na oko 100 lokacija. Vrijednost ovih radova u protekle tri godine iznosila je 61,5 milijun kuna, a radovi u tijeku tj. planirani u ovoj godini su u vrijednosti 20,6 milijuna kuna”, završio je Bunić.

Stričak je govoreći o radu državnih tvrtki, u konkretnom slučaju Hrvatskih voda, naglasio da nikad te tvrtke nisu bile toliko prisutne na terenu s toliko zahvata i investicija kao sada u aktualnom mandatu Vlade premijera Plenkovića. Samo iz Programa zaštite od štetnog djelovanja voda na području Varaždinske županije izvedeno je radova u vrijednosti oko 130 milijuna kuna.

„Prilikom obilaska pojedinih od tih brojnih radilišta imali smo prilike vidjeti da se tijekom gradnje, kada taj nasip prolazi kroz naselje vodi briga o samoj uređenosti tog mjesta te mogućnosti njegovog korištenja za pješačku ili biciklističku stazu. Također, imali smo prilike čuti kako se pojedini vodotoci nisu održavali i po 30 godina te da bez sufinanciranja Hrvatskih voda ne bi bilo moguće sanirati brojna klizišta i sl. - izjavio je Stričak.

Drži da Hrvatske vode odrađuju vrlo dobar posao kako bi se s jedne strane zaštitilo vode, kao najbitniji resurs današnjice, a s druge strane spriječilo štetno djelovanje voda tj. poplave. U prilog tome, svakako govori i ova rekonstrukcija nasipa u mjestu Otok Virje u Općini Cestica.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top