Varaždinci 15. godinu zaredom Dravom i Dunavom spajaju Vukovar i Varaždin u spomen na poginule i nestale branitelje

20.06.2020.

Na jedinstven način, varaždinski branitelji i ove godine spajaju Varaždin i Vukovar – u subotu su, 15. put zaredom, čamcima krenuli rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Vukovara.

Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara u Domovinskom ratu i zatočenik srpskog logora, ističe da je spajanje dvaju gradova prijatelja nastavak prijateljstva s ljudima koji su 1991. godine branili Vukovar.

-Njegujemo i čuvamo ovu tradiciju u spomen na naše poginule i nestale prijatelje, pripadnike zasebne policijske postrojbe PU varaždinske. Imali smo u Vukovaru 26 poginulih ili nestalih djelatnika PU varaždinske i prije 15 godina odlučili smo na ovaj način obilježiti sjećanje na njih, odati im počast plovidbom rijekama Dravom i Dunavom do Vukovara. Držimo se te tradicije i činit ćemo to dok god budemo mogli. Krajnji nam je cilj Vukovar, ali nas na cijelom toku Drave dugom 240 kilometara do ušća u Dunav ljudi dočekuju u mjestima i kampovima. Mi smo Varaždinci po tome prepoznatljivi, svi znaju kamo i zbog čega idemo, što nam je posebno drago, a kad stignemo na cilj, družit ćemo se nekoliko dana s prijateljima Vukovarcima s kojima održavamo vezu svih ovih godina od rata – rekao je Šantek, zahvalivši svima koji im daju podršku: -Zahvaljujem svim ljudima i udrugama koje nas sve ove godine prate: Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Varaždinske županije, HVIDRA-i Varaždin, GK grupi, gospodi Anđelku Stričaku i Alenu Runcu, svima koji nas ove godine podržavaju u projektu. Bez njih bi teško mogli sami.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, i sam pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda”, ovoj „avanturi” daje potporu svake godine pa je tako i ovoga puta došao ispratiti Šanteka i njegove kolege.

-Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnici Varaždinske županije, a posebno kolegi Šanteku, čestitam na entuzijazmu da organiziraju ovaj spust kojem je cilj: spajanje gradova prijatelja Varaždina i Vukovara, prisjetiti se žrtve varaždinskih branitelja u Domovinskom ratu, pogotovo policajaca u obrani Vukovara, a isto tako ukazati na ljepote naše domovine, konkretno rijeke Drave – rekao je Stričak i dodao: -Aktualna Vlade premijera Andreja Plenkovića posvetila je veliku pozornost dignitetu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Tako je u ovom mandatu donesen cjeloviti Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakon o osobama nestalim u domovinskom ratu, u proceduri je prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, donesen je novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim se 18. studenog proglašava Danom sjećanja na žrtve domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Pokrenut je projekt „Digitalizacija arhivskog gradiva iz domovinskog rata“, izrađena studija pod nazivom „Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja”. Također pokrenuta je inicijativa o izgradnji spomen obilježja u Milčetićevoj ulici u Varaždinu, kod zgrade Policijske uprave, tako da će nakon gotovo 30 godina od početka demokratskih promjena i početka Domovinskog rata Varaždinski policajci dobiti spomen obilježje.

Uz Stričaka, u Donjoj Dubravi je bio predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac. -Poanta svega je da ti dečki na ovaj poseban način šire istinu o Domovinskom ratu, istinu koja se nikad ne smije zaboraviti. Na ovaj način čuvamo sjećanje na poginule i nestale, odajemo im počast i hvalu za doprinos koji su dali kako bi mi danas imali slobodnu i neovisnu državu. Najmanje što možemo učiniti je sjećati ih se s pijetetom i pružiti podršku djelatnicima PU varaždinske koji dugi niz godina čuvaju ovu lijepu tradiciju – kazao je Runac.

Očekuje se da će branitelji u Vukovar stići u četvrtak te ostati do subote, družeći se s prijateljima Vukovarcima.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top