Premijer Plenković na svečanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije: „Ovu županiju krase tolerancija, zajedništvo i želja za prosperitetom"

09.09.2020.

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Varaždinska županija proslavila je svoj dan koji se obilježava na blagdan Male gospe, njezine zaštitnice. Uz brojne uzvanike i goste, sjednici je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Drago mi je da ste spomenuli napore koje je Vlada učinila u ovom proteklom mandatu za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a posebno i za sjever Hrvatske, pa tako i za Varaždinsku županiju. To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa. Prvi stup je kontinuiran, stalan i otvoren dijalog. Taj dijalog omogućuje i Vladi, a i vama da zajedničke teme na vrijeme raspravimo, da nam signalizirate ono što je na nacionalnoj razini u pogledu zakonodavne inicijative Vlade i kasnije donošenje tih zakona u Hrvatskom saboru bitno, svrsishodno i korisno za jedinice lokalne i područne samouprave i za regionalni razvoj. Drugi stup je pitanje funkcionalne decentralizacije. I tu smo napravili brojne iskorake, spomenut ću samo veliku reformu gdje smo županijama pridružili urede državne uprave. Treći element je fiskalna decentralizacija, više sredstava i činjenica je da mnogi od vas jako dobro koriste ta sredstva ne bi li oplemenili razvitak županija, gradova i općina. Četvrti element je projektna suradnja koju podržavamo kroz dva pravca, jedan su nacionalna, a drugi europska sredstva. Što ste vi agilniji, spremniji sugerirati projekte, to je mogućnost njihova financiranja i u konačnici realizacija bolja i brža – istaknuo je premijer.

Dodao je da je, prema podacima kojima raspolaže, Varaždinska županija do sada ugovorila 2 milijarde kuna iz EU sredstava.

- Mislim da tih projekata ima puno više, da ono što dolazi do nas kroz dijalog sa svim resorima govori o velikoj spremnosti da i ovih idućih sedam godina, idućeg višegodišnjeg financijskog okvira, a posebno instrumenta za gospodarski oporavak otpornost iskoristimo i za razvoj sjevera Hrvatske. U krizi uzrokovanoj covidom-19 slali smo iza poslodavaca i iza radnika u Varaždinskoj županiji – 300 milijuna kuna je dosada država dala na korist i dobrobit radnika koji bi, da to nismo napravili, vrlo vjerojatno sad imali poteškoća, možda bi mnogi od njih bili nezaposleni. Riječ je o 34 tisuće radnika u Varaždinskoj županiji – kazao je Plenković i zaključio:

- Budućnost koja je pred nama, a to su izazovi oporavka i razvoja, nameće obvezu da dobro uskladimo prioritete koje imate vi i susjedne županije, da to bude harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac kazao je kako Varaždinska županija nakon godina provedenih u stagnaciji proživljava svojevrsni procvat, no bez pomoći i podrške središnje vlasti sigurno ne bi uspjeli u tome.

- Uvijek postoje oni koji nas često znaju kritizirati, ali ne znaju ništa više osim toga. Podsjećam da sam prije gotovo četiri godine pozivao tadašnju koaliciju koja je bila na vlasti u Varaždinskoj županiji u dva mandata neka se slikaju barem ispred jednog završenog projekta. Naravno da se nisu imali ispred čega poslikati. Hvala Bogu, mi se danas imamo poslikati ispred puno toga. Sve je mjerljivo, pa tako i rad u politici. U povijesti RH ni jedna Vlada nije toliko investirala u Varaždinsku županiju kao Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem. Bez obzira želi li to netko priznati ili ne, ali brojke su egzaktne i zahvaljujući navedenoj Vladi županija je postala jedno veliko gradilište - rekao je Runac zahvalivši na potpori i saborskom zastupniku Anđelku Stričaku.

- Jedna spona između Županije i Vlade bio je neumorni borac za razvoj ovog kraja, saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je uspostavio izuzetno dobru vezu i kontakt između Županije, ministarstava i državnih poduzeća – dodao je Runac te zaključio:

- Sretan sam i ponosan što našu županiju, usput rečeno najstariju županiju u RH, krase tolerancija, zajedništvo i želja za prosperitetom.

Župan Radimir Čačić naglasio je kako ih veseli da su u protekle tri godine imali vrlo korektnu suradnju s Vladom, a posebno s premijerom. Dodao je i da na županijskoj razini rezultati ne bi bili mogući bez izuzetno korektne suradnje koalicijskih partnera i podrške gotovo svih vijećnika u Županijskoj skupštini na čelu s predsjednikom Skupštine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top