Habijan: Lokalitet varaždinskog Starog grada prijavljen za oznaku europske kulturne baštine 2021.

11.01.2021.

Saborski zastupnik Damir Habijan i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina objavio je u ponedjeljak kako je lokalitet varaždinskog Starog grada prijavljen za oznaku europske kulturne baštine 2021.

- Još 2019. godine najavio sam kako će Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina pokrenuti proceduru nominacije Varaždina, odnosno kompleksa varaždinskog Starog grada za Oznaku europske kulturne baštine (European Heritage Label). Ova se Oznaka dodjeljuje svake dvije godine lokacijama koje se nalaze u EU i imaju ključnu ulogu u europskoj povijesti i kulturi te promicanju europskih vrijednosti. Drago mi je što je Grad Varaždin danas podnio prijavu na natječaj koji je otvorilo Ministarstvo kulture. U Hrvatskoj je dosad jedino Muzej krapinskih neandertalaca dobio Oznaku europske kulturne baštine od Europske komisije 2015. - napisao je na Facebooku Habijan.

Kompleks Starog grada koji se sastoji od dvorca, kule stražarnice s lančanim mostom, žitnice i zemljanih bedema predstavlja jedinstveni fortifikacijski sklop odnosno kompleks.

- Dobivanjem ove Oznake, naš grad bi se upisao u najznačajnija europska kulturna dobra, što bi uvelike doprinijelo promidžbi grada, ali i omogućilo lakše sufinanciranje projekata vezanih uz očuvanje kulturne baštine – stoji u objavi saborskog zastupnika.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top