U Varaždinskim Toplicama započela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

25.02.2021.

Na gradilištu u Varaždinskim Toplicama u četvrtak je održana konferencija za novinare povodom početka izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice“.

Vrijednost izgradnje uređaja II. stupnja pročišćavanja, kapaciteta 6.500 ES, je 21.522.371,17 kuna bez PDV-a.

Uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijela Bunića i predsjednik Uprave Esotecha Marka Škobernea, na konferenciji je govorio i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je naglasio da svaka investicija veseli, a naročito ako je vezana uz zaštitu okoliša, odnosno u konkretnom slučaju za zaštitu tla i voda.

– Ova je investicija bitna i iz gospodarskog aspekta, odnosno turističkog potencijala grada Varaždinskih Toplica. Naime, ako u današnje vrijeme ne primjenjujete visoke standarde zaštite okoliša, teško da možete biti turistička destinacija, a Varaždinske Toplice su upravo to, kad govorimo ne samo o području Varaždinske županije, već i cijelog sjevera Hrvatske. Naravno, investicija je bitna i za lokalno stanovništvo. Kad sagledamo u cjelini, ovo je veliki iskorak za daljnji razvoj grada Varaždinskih Toplica. Svakako vrijedi istaknuti da je ovo još jedan od primjera zahvaljujući kojem je itekako vidljivo da je vertikala od lokalnih sredina, preko županijske pa sve do državne razine upravo u ovom mandatu zaživjela i daje rezultate – rekao je zastupnik Stričak.

Gradonačelnica Ratković u svom je obraćanju rekla da se radi o velikom projektu, da je u posljednje četiri godine na područje Varaždinskih Toplica stiglo 350 milijuna kuna za investicije te da nakon Aglomeracije Varaždinske Toplice s Hrvatskim vodama pripremaju sljedeći projekt, Aglomeraciju Leskovec-Slanje.

Direktor Bunić je istaknuo da su radovi na izgradnji pročistača krenuli početkom ove godine i najavio završetak do kraja godine, za što postoje realni preduvjeti. Izgradnju pročistača opisao je kao jedan od najvažnijih projekata za zaštitu okoliša na području grada Varaždinskih Toplica.

Predsjednik Uprave Esotecha Škoberne je naglasio da su nakon faze projektiranja, upravnog postupka i ishođenja građevinske dozvole ušli u realizaciju projekta koji je za njihovu tvrtku prioritet i osigurat će očekivanu kvalitetu te završetak u roku.

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice“ obuhvaća rekonstrukciju, proširenje i nadgradnju sustava odvodnje otpadne vode na području Varaždinskih Toplica, Tuhovca, Lukačevca Topličkog, Svibovca i Jalševca Svibovečkog u ukupnoj dužini 12.402 metara, izgradnju 5 crpnih stanica, 262 priključnih okna te 1 retencijski bazen te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekta (s PDV-om) je 70.557.709,70 kuna, a ukupna vrijednost prihvatljivih troškova (bez PDV-a) 56.446.167,76 kuna. Dio sufinanciranja iz Europske unije je 71.24 %, a nacionalni dio sufinanciranja 28.57 %.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top