Stričak predstavio izborni program: „Program je treći i ključni dio naše pobjedničke kampanje za župana”

03.05.2021.

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za župana Varaždinske županije Anđelko Stričak u ponedjeljak je predstavio izborni program koalicije HDZ-HSLS-HSU koji je, kako je istaknuto prilikom predstavljanja, treći i ključan dio pobjedničke kampanje.

O dosadašnjim stranačkim aktivnostima koje su prethodile predstavljanju programa govorio je voditelj izbornog stožera, saborski zastupnik Damir Habijan.

-Nakon predstavljanja svih naših kandidata, druga je faza bilo sakupljanje potpisa u čemu smo, mogu bez ikakve zadrške reći, bili najuspješniji u Varaždinskoj županiji. Naš kandidat Anđelko Stričak skupio je 11.711 potpisa, s aktualni župan Čačić sa 10.298 potpisa stoga mislim da je razumno zaključiti kako su upravo gospoda Stričak i Čačić oni koji će ući u drugi krug - kazao je Habijan. Dodao je da varaždinska Županijska organizacija HDZ-a na području Hrvatske ima najteži zadatak.

-Pogledamo li proteklih 30 godina nacionalnu politiku, u hrvatskoj politici postojala su dva, ako možemo tako reći, teškaša - jedan su pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a drugi je aktualni župan Radimir Čačić. To su dvije političke figure koje su zasigurno obilježile i politiku ovih 30 godina, i onda je iz toga apsolutno razvidno da teški zadatak čeka i našeg kandidata i sve nas. Što se tiče same političke borbe, ono što je sigurno jest naš ulazak u drugi krug, a ja se nadam u konačnici pobjedi našeg kandidata - rekao je Habijan te napomenuo da će službena kampanja biti afirmativna i temeljiti se na realiziranom u protekle četiri godine.

-Rezultati i svi oni projekti koji se provode na području cijele županije tomu idu u prilog. Naravno, kada iza sebe nemate ništa, kada nemate sadržaj, onda se sve svodi zapravo na klevete, uvrede, podmetanja i neke ideološke podjele. U tome ne sudjelujemo i do kraja ovih izbora sigurno nećemo sudjelovati, nego ćemo nastaviti ovom politikom kojom se vodimo od početka. Mislim da to u konačnici građani prepoznaju i da će zasigurno prepoznati i 16. svibnja - zaključio je Habijan.

Anđelko Stričak je prilikom predstavljanja naglasio da izborni program treba biti realan, ambiciozan i provediv, za što ga je, osim poznavanja problematike svakog mjesta u Varaždinskoj županiji, potrebno uskladiti i s programima s državne razine kao što su Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine, Programom Vlade Republike Hrvatske 2020.-2024. te Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026. Iz tog razloga, glavne točke njegovog programa su prosvjeta, zdravstvo i socijalna skrb, prirodna dobra, poduzetništvo, kultura i sport, sigurnost te udruge građana.

Govoreći o prosvjeti, HDZ-ov kandidat za župana naglasio je da će se zalagati za sustav jednakih šansi.

-Svakom će se djetetu osigurati pristup predškolskom odgoju i ravnomjerni standard, a naglasak će biti i na poticanju rada s darovitom djecom. Dogradnjom škola u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu te izgradnjom školskih dvorana u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Cvetlinu, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu omogućit će se uvođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama, a potom i produženog boravka - naglasio je Stričak.

Kazao je kako mu je cilj i uz dva regionalna centra kompetencija za poljoprivredu i zdravstvo osnovati centre za ostale strukovne sektore: elektrotehniku, strojarstvo, graditeljstvo, turizam, tekstil, promet i ekonomiju.

-Varaždin mora biti sveučilišni grad mladih i treba poticati spajanje svih visokoškolskih ustanova sjevera Republike Hrvatske pod okrilje Sveučilišta Sjever, poticati razvoj novih studijskih programa prema potrebama gospodarstva te izgraditi kampus FOI-ja - rekao je Stričak.

Kad je riječ o zdravstvu, naglasio je da je nužno u sklopu postojećih bolnica dovršiti i izgraditi potrebne objekte u Varaždinu, Dnevnu bolnicu i Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) te Centralni operacijski blok te Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama.

-Kvalitetan zdravstveni sustav moguć je jedino kroz ulaganje u ljudske potencijale: liječnike, medicinske sestre i tehničare te pomoćno zdravstveno i nezdravstveno osoblje i to je jedan od mojih planova i ciljeva - kazao je HDZ-ov kandidat za varaždinskog župana.

Svojim je programom obuhvatio i socijalnu skrb, naglasivši važnost izgradnje ili dogradnje umirovljeničkih domova i dnevnih centara, ali i poticanja projekata vezanih uz zapošljavanje gerontodomaćica te povećanja dostupnosti socijalnih usluga u ruralnim sredinama.

-Kada govorimo o prirodnim dobrima, mislim da ne treba posebno naglašavati važnost zaštite naših voda i tla, a s tim je ciljem i pokrenuta izgradnja aglomeracija Varaždin, Varaždinske Toplice, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof, Lepoglava i Veliki Bukovec te retencija i nasipa za obranu od poplava uz rijeke Dravu, Bednju i Plitvicu. Ono što mi je u planu za naredno razdoblje jest maksimalan angažman za ishođenje statusa parka prirode za Ivanščicu - kazao je Stričak.

Važan dio njegovog izbornog programa vezan je uz poduzetništvo i poljoprivredu.

-Ono što nam mora biti prioritet jest poticanje uvođenja digitalnih tehnologija u industriju i obrtništvo osnivanjem Centra za digitalnu transformaciju, kako bi se omogućili bolji uvjeti rada. Ono što je u Dalmaciji peta zvjezdica kod turističkih smještaja, to je kod nas modernizacija (digitalizacija) proizvodnih pogona. Svakako treba osigurati siguran i protočan promet izgradnjom obilaznica Novog Marofa i Varaždina te brzih cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava i Podravske magistrale. Moramo iskoristiti mogućnosti prirodnih i kulturnih dobara koje imamo, za daljnji razvoj ruralnog, zdravstvenog, vjerskog, kulturnog, sportskog turizma, podizanjem razine kvalitete i sadržaja - rekao je Stričak.

-Mislio sam i na naše službe koje brinu o sigurnosti svih žitelja Varaždinske županije, stoga ću se zalagati za još bolje opremanje vatrogasaca, civilne zaštite, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, gorske službe zaštite i spašavanja - naglasio je Stričak u čijem je programu i poticanje rada svih udruga građanki i građana.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top