Vijećnici Županijske skupštine održali prvu radnu sjednicu: jednoglasno za rebalans, preuzimanje Doma za starije i mrežu Centara izvrsnosti!

22.09.2021.

Na prvoj radnoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije jednoglasno je prihvaćen drugi rebalans županijskog proračuna kojim su osigurana inicijalna sredstva za pripremu novih projekata u školstvu te sanaciju ukazanih potreba u zdravstvu. Njime su korigirane vrijednosti projekata koji nisu ocijenjeni od strateškog značaja za razvoj Županije, a ključne korekcije od 7,2 milijuna kuna odnose se na obustavu projekta natkrivanja Atrija Županijske palače vrijednog 6,7 milijuna kuna te umanjenje troškova dekorativne rasvjete Vodotornja za 0,5 milijuna kuna, a ovim izmjenama i dopunama Proračun iznosi 299,2 milijuna kuna.

- Naglasak na preraspodjeli stavljen je na zdravstvo i školstvo, kao dva ključna sektora. Na samom početku mandatu smo rekli da moramo dograditi škole u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu i izgraditi školske dvorane u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Varaždinskim Toplicama, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu. Tu je i dogradnja Srednje škole Ludbreg, te u Varaždinu Gospodarske, Strukovne i Glazbene škole, te moramo pripremiti svu dokumentaciju do građevinske dozvole i prijaviti projekte Ministarstvu znanosti i obrazovanja - rekao je župan Anđelko Stričak.

Pojasnio je kako su zdravstvu dodijeljena dodatna sredstva za nabavu opreme i ulaganja u zdravstvene objekte; za nabavu bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima, kako bi se zamijenili postojeći stari preko 20-tak godina u SB Varaždinske Toplice, za sufinanciranje nabave medicinsko-dijagnostičke opreme UZV za ginekološku ordinaciju u Ludbregu, pet defibrilatora i pet EKG uređaja za ordinacije u Ludbregu, Maruševcu, Trnovcu, Martijancu i Radovanu te stomatološku jedinice (stolac) za dentalnu ordinaciju u Trnovcu, opremanje jedinice za liječenje moždanog udara u OB Varaždin te za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i opremanja zgrade dnevnog boravka za starije osobe - Novi Marof.

Vijećnici su prihvatili izvješće o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu, ostvarenom u iznosu od 287 milijuna kuna, pri čemu je, zbog krize izazvane pandemijom Covid-19 virusom, porez na dohodak bilježio pad od 5,6%. Pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec pojasnila je kako je usprkos tome Županija godinu završila pozitivno, s viškom prihoda i primitaka od 39 milijuna kuna, zahvaljujući izvanredno ostvarenim prihodima naplate 26 milijuna kuna potraživanja od Ministarstva znanosti i obrazovanja po sporu za javno-privatno partnerstvo pa je konsolidirani proračun ostvaren u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Istaknula je i kako je u 2021. godini ublažen pad poreznih prihoda, dok je dio prenesenog viška prihoda od 30 milijuna kuna raspoređen u Proračune za 2021., odnosno 2022. - 2024. godinu, za projekte iz sustava zdravstva i školstva.

Na sjednici je prihvaćena Odluka o prijenosu prava vlasništva Doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj 6 u Varaždinu s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na Varaždinsku županiju.

-Vrijednost same nekretnine je procijenjena na iznos 68.4 milijuna kuna, a ukupna površina nekretnine iznosi 17.372 m2. Kako Varaždinska županija, odnosno sama ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, ulaže znatna financijska sredstva u održavanje zgrade Doma, nedavno kroz energetsku obnovu, zamjenu staklenog krova, ulaganje u obnovu soba korisnika, kao i za uređenje njezinog okoliša, pokrenut je postupak prijenosa prava vlasništva i raduje me ova odluka – istaknuo je župan Stričak uoči jednoglasnog prihvaćanja Odluke.

Vijećnici su jednoglasno potvrdili i novu mrežu programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije, u koju su sada uključeni strukovni centri izvrsnosti pri srednjim strukovnim školama te je osigurana mogućnost osnivanja Centara za razvoj talenata za rad s darovitom djecom predškolskog uzrasta.

- Postojeći sustav nadograđujemo s novim strukovnim centrima izvrsnosti iz područja strojarstva, elektrotehnike, turizma, tekstila i kože, Glazbena škola u Varaždinu postaje centar izvrsnosti u glazbenoj umjetnosti, a s obzirom da se o obrazovanju treba brinuti od najmanje dobi, razvijamo i centre izvrsnosti u predškolskim ustanovama. Tako od vrtićke dobi, preko osnovnih škola, gdje ćemo uvesti cjelodnevni boravak, preko srednjih škola, gdje ulažemo u centre izvrsnosti i kompetentnosti i usklađujemo se s potrebama gospodarstva i tržišta rada, osiguravamo sustav jednakih šansi – rekao je župan te podsjetio kako indeks upisa od 110% u srednje škole govori o prepoznatoj kvaliteti obrazovnih programa van granica Varaždinske županije.

Prihvaćen je i Zaključak kojim se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da u programske i proračunske dokumente uvrsti projekt i osigura sredstva za obnovu modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb s ciljem osiguravanja financiranja.

Vijećnici su prihvatili i izvješće Komisije za izbor i imenovanja Županijske skupštine Varaždinske županije koja je izvršila provjeru formalnih uvjeta, prijavljenih kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Varaždinske županije i utvrdila da sve 22 kandidature ispunjavaju uvjete iz Javnog poziva.

Na dnevnom redu bila su i izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojih je osnivač Varaždinska županija za 2020. godinu: Opće bolnice Varaždin, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Doma zdravlja Varaždinske županije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Ljekarna Varaždinske županije.

Na sjednici su prihvaćena i izvješća o radu te financijskom poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Doma za žrtve obiteljskog nasilja "Utočište Sv. Nikola", Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije, Saveza športova Varaždinske županije te Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za 2020. godinu.

Imenovani su i suci porotnici Županijskog suda u Varaždinu i članovi radnih tijela Županijske skupštine Varaždinske županije: Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Varaždinskoj županiji, Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije i Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije. Prihvaćeno je i rješenje o prestanku mandata i izboru predsjednika i članova Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael" te rješenje o promjeni rješenja o prestanku mandata i izboru predsjednika i članova Upravnog odbora Zaklade za pomoć djeci VITA.

Prihvaćen je i zaključak o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Županijskoj skupštini za treće i četvrto tromjesečje 2021. godine, razmjerno broju vijećnika, za što je osigurano 350.000,00 kuna.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top