U Salzburgu održan 17. Europski summit u organizaciji Instituta regija Europe

29.09.2021.

Od 26. do 28. rujna 2021. godine u Salzburgu je održan 17. Europski summit, čiji je domaćin i organizator bio Institut regija Europe (IRE), pod visokim pokroviteljstvom predsjednik Republike Austrije, Alexandera Van der Bellena i kancelara Republike Austrije.

Tema konferencije bila je „Europa i mir: povratak Europe“. Cilj ovog događaja bio je upravo okupljanje predstavnika regija nakon dugog razdoblja izolacije, zatvaranja granica i ostalih otežavajućih okolnosti, kako bi razmijenili mišljenja i iskustva tijekom panela o temama poput pridruživanja država Zapadnog Balkana u članstvo u Europskoj uniji, demokraciji i slobodama nakon korone, gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta nakon korone, Europskom zelenom planu, migracijama iz ruralnih u urbana područja, te mobilnosti i turizmu u uvjetima pandemije.

Varaždinsku županiju na summitu je predstavljala zamjenica župana Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini i zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisa Križan Breljak, koji su u neformalnom dijelu konferencije razgovarali s veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Austriji, NJ/E Danielom Glunčićem i državnim tajnikom u Ministarstvu turizma i sporta Tončijem Glavinom, a uspostavljeni su i mnogi drugi kontakti s ciljem buduće suradnje.

Na početku uvodnog dijela prisutnima se putem video linka obratio kancelar Sebastian Kurz, a u panelu na temu „Demokracija i sloboda u Europi nakon korone“ sudjelovali su visoki dužnosnici: povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn, austrijska ministrica za europske poslove i Ustav Karoline Edstadlet, zamjenik ministra i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašper Dovžan, bivši premijer Slovačke Mikuláš Dzurinda, dok se u raspravi putem video linka pridružio predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas.

U zaključcima summita naglašeno je kako su regionalne i lokalne razine, koje su bile na prvoj liniji borbe s korona virusom, pokazale najbržu reakciju i poduzele potrebne mjere. Istaknuta je i važnost daljnje kontinuirane koordinacije između svih razina vlasti, počevši od EU do lokanih razina, te jači zajednički nastup EU u cjelini u vanjskopolitičkom smislu u svim područjima, koje su bile teme panela ovog summita, kao i jasan i argumentiran pristup u komunikaciji s građanima, posebno što se tiče cijepljenja.

Varaždinska županija članica je IRE-a, koja ima za cilj umrežavanje različitih regija, gradova, znanstvenih i ekonomskih institucija iz Europe od 2006. godine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top