Župan Anđelko Stričak odao počast poginulim braniteljima kod spomen-područja Trokut Novska

30.10.2021.

Kod  spomen-područja Trokut-Novska održano je svečano obilježavanje tridesete obljetnice početka vojne akcija „Orkan“ odnosno početka oslobađanja zapadne Slavonije.

Svečanosti je uz predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanović, ministra branitelja Tome Medveda te nekoliko kolega župana prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji pripadnika Husarske garde.

- Danas, smo ovdje na zapadnoslavonskom bojištu odali zahvalu svima koji su na njemu branili našu domovinu, a isto tako smo se prisjetili svih hrvatskih branitelja koji su izgubili živote. S područja Varaždinske županije ovdje je ratovala 5. bojna 1.A brigade TIGROVI. Ono što je bitno za naglasiti je da svi ističu njihovu požrtvovnost i junaštvo. Upravo su to vrijednosti koje moramo prenosite na mlađe naraštaje, jer svako vrijeme nosi svoje izazove i svoje heroje – rekao je župan Stričak.

Tridesetoj godišnjici su nazočili mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga,  pa tako i varaždinska Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi” te njen predsjednik Tomislav Kranjčec. - Hvala županu na dolasku, ovo je prvi puta da  jedan naš župan nazoči obljetnici i ponosni smo na to. Inače, na novljanskom bojištu je živote dalo 22 pripadnika naše postrojbe i neka im je vječna slava – rekao je Kranjčec.

Podsjetimo , vojna akcija „Orkan“ započela je 29. listopada 1991.godine i prva je značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije.

Inače, Trokut je ime motela smještenog na raskrižju nekoliko prometnica u Novljanskim brdima, na pola puta između Novske i Lipika. Prije rata je motel bio izuzetno posjećeno izletište lokalnog stanovništva, no zbog ratnih prilika je zbog svog strateškog smještaja postao mjesto oko koje se vodila bitka.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top