U Gradskom muzeju Varaždin otvorena izložba „U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve: Potraga za inspiracijom“

15.12.2021.

U srijedu je u Gradskom muzeju Varaždin, točnije palači Sermage, otvorena izložba naziva „U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve: Potraga za inspiracijom“. Uz veleposlanicu Litve Nj. E. Jūratè Raguckienè koja je i otvorila izložbu, otvorenju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković te ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek.

U svom obraćanju predsjednik Skupštine dr. sc. Križanić naglasio je sličnosti između dviju zemalja.

– Kao što je poznato, Republika Litva ima sličnu povijest kao i Hrvatska. I mi i Litvanci prošli smo sličan put. Litva je nakon raspada SSSR-a, krenula svojim putem kao i mi nakon raspada Jugoslavije. Imamo bogatu povijest, ali i kulturu, a dio te Litvanske kulture možemo vidjeti i kroz ovu izložbu. Čestitam organizatorima što su u ovo blagdansko doba priredili ovu zanimljivu izložbu i svima želim ugodne te mirne blagdane – rekao je dr. sc. Josip Križanić.

Izložba obuhvaća djela narodnih umjetnika Litve koji u svojem radu prikazuju običaje, ljepotu prirode i tradiciju narodnog stvaralaštva, a dostupna je za razgled do 5. siječnja 2022. godine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top